Versnippering Nederlandse kennis aangepakt

Nieuws | de redactie
5 november 2007 | Het bestrijden van de braindrain van toptalent uit het Nederlandse onderzoek daagt ook OCW uit. Dit erkende topambtenaar Renk Roborgh bij de overhandiging van het Take 5 document van kenniskoepels als NWO, TNO en KNAW. “Er zijn nog teveel bureaucratische obstakels voor kennismigranten”, gaf hij toe. “We zijn er niet met de huidige regeling”.


De relatieve onzichtbaarheid en versnippering van de kennissector in ons land op het internationale toneel wordt door het Innovatieplatform opgepakt. De ‘branding van Nederland’ in plaats van zulke versnippering staat daar hoog op de agenda, zei Roborgh . Als voorbeeld van onvoldoende visie en afstemming binnen ons land noemde hij de European Career Fair in Boston in 2006, om de hoek van MIT en Harvard. Als enige was daar uiteindelijk uit ons land TNO aanwezig geweest.

OCW werkt in dit verband aan de vestiging van meer knooppunten voor hoger onderwijs en en een in relevante landen. De zeer kritische analyse van VSNU-voorzitter Noorda op dit punt –‘Frankrijk heeft in India inmiddels 9 centra om jong talent te werven, te selecteren en met beurzen in hun onderzoek kansen te geven. Nederland heeft daar niets, terwijl wij daar dus nu zeker drie zouden moeten openen’- ) noemde Roborgh “wel een terecht punt. Maar de aanpak daarvan loopt nu toch wel goed”. Als voorbeelden daarvan noemde hij de opening van een dergelijk centrum in Mexico en de komst van nog twee daarvan elders in Latijns-Amerika.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK