VSNU wil OCW meer op afstand

Nieuws | de redactie
13 november 2007 | De universiteiten staan achter het AWT-advies voor een nationale langetermijn-strategie en meer beleidsrust in R&D en innovatie. Het ontbreekt in Nederland aan een heldere en consequente strategie voor zwaartepuntenvorming bij impulsen aan onderzoek en innovatie. “Het legt precies de vinger op de zere plek,” zegt VSNU-voorman Noorda.

Hij zei vorige week al, dat op basis van de OESO-review en dit nieuwe AWT-advies het hem “de interessante keuze leek om wel het debat te openen over missiedifferentiatie en stelselsturing.” Noorda wil onder meer een buffer tussen politiek en subsidieverstrekkers. “Er zou een funding council opgericht moeten worden, om het systeem te depolitiseren.”

Op basis van een vastgestelde strategische agenda zou deze council instrumenten moeten ontwerpen, regelingen opzetten en uitvoeren en regelmalig zorgen voor evaluaties. Deze council moet een grote deskundigheid in huis hebben en zorgen voor een goed evenwicht tussen de alfa-, bèta en gammawetenschappen. Belangrijk is bovendien om de zwaartepuntvorming internationaal, en vooral Europees, in te bedden. De overheid zou zo’n council alleen op meta-niveau moeten aansturen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK