Ze deugen nergens voor

Nieuws | de redactie
20 november 2007 | Dat justitie er zo’n harde dobber aan heeft om criminele jongeren weer op het rechte pad te krijgen, heeft daarmee te maken dat haar gedragsinterventies zijn gebaseerd op verouderde wetenschappelijke inzichten. Dit stelde lector Ben Rovers in zijn openbare les bij de opening van het Expertisecentrum Veiligheid van Avans Hogeschool.De dominante zienswijze in het justitiële onderzoek is de ‘what works’-benadering. Op basis van experimenten wordt getoetst welke behandelwijze criminele jongeren het beste helpt. De ‘what works’ – benadering is in feite gebaseerd op verouderde onderzoeksmethoden uit de geneeskunde. Want in de geneeskunde zelf houdt men tegenwoordig ook sterk rekening met percepties van arts en patiënt. Ook bij gedragsinterventies is de rol van betekenisverleningsprocessen enorm. Het ‘Belief effect’ houdt in dat het geloof in een bepaalde uitkomst van een interventie de kans vergroot dat deze uitkomst ook werkelijkheid wordt. Dit mechanisme is aangetoond bij medische interventies, in het onderwijsveld en in de managementpraktijk. Rovers onderstreept dat het ‘Belief effect’ voor justitiële interventies veel belangrijker is dan politici, beleidsmakers en onderzoekers denken.

U leest de lectorale rede van Ben Rovers hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK