Alea iacta est

Nieuws | de redactie
19 december 2007 |

‘Alea iacta est’. De teerling is geworpen. “En toen stak Caesar de Rubicon over, stortte de republiek ineen en waren er helemaal geen vrije steden meer. Het gevolg was dat er een einde kwam aan duizend jaar burgerlijk zelfbestuur, en het nog eens duizend jaar zou duren voordat dit opnieuw verwezenlijkt zou worden.”

Over de indrukwekkende periode die ligt tussen beide millennia, schreef Tom Holland zijn even indrukwekkende boek. Holland slaagt erin zowel individuen als Caesar, Cicero en Cleopatra, als het Romeinse volk, op een voortreffelijke manier tot de verbeelding te laten spreken. Zich baserend op talloze primaire bronnen (“hoewel zoiets in werkelijkheid misschien helemaal niet bestaat”), lukt het hem vervolgens om de lezer een uniek inzicht te verschaffen in de complexe Romeinse republiek van de laatste eeuw voor Christus.

Zelf kon ik het, ondanks de vaart van het boek, niet laten de beschreven gebeurtenissen met huidige te vergelijken. Deze – volgens Holland bijna clichématige vergelijking maakte het boek voor mij meer dan een scherpzinnige geschiedkundige verhandeling. Nog geen eeuw na Caesar “riep de lofredenaar van keizer Tiberius, Velleius Paterculus, al uit: ‘Het lijkt een haast overbodige taak om de aandacht te vestigen op een tijd waarin mannen van zo’n uitzonderlijk kaliber leefden.'”

Nu, weliswaar tweeduizend jaar – en nog veel meer publicaties later, zou men eenzelfde mening kunnen zijn toegedaan. Rubicon bewijst echter het tegendeel; een prachtig verhaal over een “vreemde en tegelijk soms griezelig bekende wereld.”

Peter Bosma
ScienceGuide Student van 2006


Lees het interview met Peter over zijn bekroonde bèta-promotiewerk hier

Tom Holland
Rubicon: het einde van de Romeinse republiek
Athenaeum-Polak & Van Gennep
Hardcover
424 Pagina’s
ISBN10: 9025363202
ISBN13: 9789025363208


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK