Beetje selectie, maar niet algemeen

Nieuws | de redactie
11 december 2007 | Selectie is een beter middel is om talent te selecteren voor specifieke opleidingen dan een numerus fixus, zo vindt de commissie ‘Ruim baan voor talent’. De commissie brengt vandaag een advies uit waarin onder meer staat dat voor specifieke opleidingen, waar veel belangstelling voor bestaat, selectie een goed middel is om studenten toe te laten. De commissie adviseert tegen de gedachte om een algemene selectie aan de poort voor alle opleidingen in te voeren.


De studenten zijn niet blij met deze lijn ISO-voorzitter Bastiaan Verweij: ‘Het alleen selecteren van toptalent voor de poort garandeert nog geen topopleiding. Studenten kunnen zich juist via goede begeleiding na de poort ontwikkelen tot topstudenten. Voor het ISO blijft het belangrijkste punt dat een student nadat hij aan een opleiding is begonnen goed wordt begeleid. In samenspraak met de student zelf moet worden gekeken of de student op de juiste opleiding terecht is gekomen, oftewel matching. Dat is volgens ons de enige goede manier om studenten op de juiste plek te krijgen.’

Verweij is beducht voor de lijn van de commissie omdat deze ertoe zou leiden dat studenten die gemiddeld een ‘7’ of lager scoren op het VWO via selectie door een opleiding buiten de deur kunnen worden gehouden, terwijl ze via een loting nog altijd een kans hebben op toelating.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK