Braincirculation

Nieuws | de redactie
19 december 2007 |

Zoals de vroegere argonauten onder leiding van Jason de Griekse zeeën bezeilden in hun queeste naar het Gulden Vlies, zo reizen de nieuwe argonauten heen en weer tussen Silicon Valley en hun vaderland, in hun zoektocht naar economisch succes.

The New Argonauts: Regional Advantage in a Global Economy is het laatste boek van economisch- geografe AnnaLee Saxenian. Saxenian werd bekend in de jaren negentig door haar onderzoek naar het succes van Silicon Valley (Regional Advantage: Culture and Competition in Silicon Valley and Route 128). In haar nieuwe boek benadrukt ze de rol van de nieuwe argonauten. Niet alleen hun rol in het succes van Silicon Valley, maar vooral ook hun rol in de opkomst van de nieuwe innovatieve regio’s zoals Hsinchu, Tel Aviv, Shanghai en Bangalore.

De nieuwe argonauten zijn technisch geschoolde ondernemers van buitenlandse komaf. Heen en weer reizend tussen Silicon Valley en hun land van herkomst, zoeken zij economisch succes door het opzetten van nieuwe bedrijvigheid, ver van de gevestigde clusters van kennis en technologie. Deze nieuwe argonauten vormen de spil in de mondiale netwerken die innovatieve ondernemende regio’s met elkaar verbinden.

Zij verenigingen in zichzelf de voordelen van Silicon Valley – opgeleid in prestigieuze universiteiten als Cal Tech en Stanford, rijke ervaring en professionele connecties – met de voordelen van hun afkomst – zijn zij degenen die kansen herkennen in hun vaderland. Zij weten de lokale partners te vinden en zij kunnen omgaan met de verschillen in cultuur. Kortom, zij bezitten de capaciteit om in twee landen tegelijkertijd te opereren.

Door de opkomst van de nieuwe argonauten is het brain drain verschijnsel veranderd in brain circulation. De eenrichtingsstromen in kapitaal en technologie van kern naar periferie – rijk naar arm, West naar Oost, Noord naar Zuid – worden vervangen door een complex heen en weer vloeien van kennis, technologie en investeringen tussen Silicon Valley en de nieuwe innovatieve regio’s in Taiwan, Israel, China en India.

Saxenians argumenten zijn overtuigend, ze zijn goed onderbouwd en rijkelijk met voorbeelden geïllustreerd. Bovendien kunnen ze wel eens een verfrissende nieuwe kijk geven op het immigratie- en integratiedebat. Een absolute aanrader voor 2008.

Eric Beerkens
Postdoc, University of Sydney

Lees Beerkens’ meest recente bijdrage, met een loflied op Lissabon als stad van blijvende inspiratie en doorbraken in beleid op de pagina Europa 50 jaar.

AnnaLee Saxenian
The New Argonauts: Regional Advantage in a Global Economy
Harvard University Press
Hardcover
344 Pagina’s
ISBN10: 0674022017
ISBN13: 9780674022010
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK