CHE rankt Nederlandse universiteiten

Nieuws | de redactie
5 december 2007 | Nederlandse universiteit doen het uitstekend bij de bètawetenschappen. Het Duitse CHE stelt vast dat de onderzoeksprogramma’s in Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde en Biologie van de UU tot de beste in Europa horen, zelfs boven Oxford. Drie anderen uit ons land zitten daar direct onder.

Van de 56 topuniversiteiten in Europa behoort de Universiteit Utrecht, samen met ETH Zurich, Imperial College London en Cambridge University tot de vier beste universiteiten in de CHE- ranking. In alle vier de disciplines Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde en Biologie scoren deze universiteiten uitstekend.

CHE werkt niet met een ranglijst, maar met een kopgroep, middengroep en staartgroep. De UU en de drie genoemde universiteiten zitten in de kopgroep die op alle vier disciplines goed scoort. Drie andere Nederlandse universiteiten staan in de middengroep: Leiden, UvA en Groningen.

Op basis van vier criteria (publicaties, citaties, meestgeciteerde auteurs en het aantal Marie Curie programma’s) zijn er per vakgebied circa 20 Europese HOI’s geselecteerd voor de tweede trap van de analyse. Over deze HOI’s zijn gedetailleerde gegevens verzameld, bijvoorbeeld over de faculteiten en de master- en promotieprogramma’s en ook is aan studenten gevraagd hun studiesituatie te beoordelen.

Een bijzondere mogelijkheid in dit verband is het feit dat men onderzoeksteams op categorie kan opzoeken. Elke faculteit is benaderd met het verzoek hun onderzoeksteams te benoemen en in één of meer categorie?n in te delen, zodat belangstellenden direct kunnen zoeken naar het bij hun specifieke interessengebied passende onderzoeksteam. Daarmee is nu in Europa voor het eerst informatie beschikbaar over in totaal meer dan 1.000 onderzoeksteams op het gebied van de natuurwetenschappen en de wiskunde.

CHE ontwikkelt ook een internationale studiekeuzesite. Deze is al in het Nederlands beschikbaar, maar nog niet volledig gevuld. U leest deze hier.

Op de pagina Rankings en Studiekeuze vindt u uitgebriede achtergrondinformatie over dit thema. Onder meer een interview met CHE-chef prof Detlev Müller Böling en de wereldwijde analyse van de kwaliteit van rankings, waaruit CHE met afstand de best ontwikkelde bleek te bieden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK