Constitutionele basis in EU onderzocht in Tilburg

Nieuws | de redactie
18 december 2007 | De Tilburgse hoogleraar Constitutioneel recht Monica Claes ontvangt van de European Research Council een aanzienlijke subsidie voor The European and national constitutional law project. Dit onderzoeksproject beoogt de vergelijking van constitutionele beginselen van lidstaten van de Europese Unie, om de gemeenschappelijke beginselen en ook de verschillen tussen lidstaten te identificeren.


In het onlangs ondertekende Verdrag van Lissabon mag dan een soort Europese grondwet zijn vastgelegd voor de Unie, de basis voor die constitutie, de gemeenschappelijke constitutionele tradities van de lidstaten, is eigenlijk nooit uitgebreid wetenschappelijk onderzocht. Hoogleraar Monica Claes heeft van de European Research Council subsidie gekregen om daar verandering in te brengen. Zij zal de komende vier jaar in samenwerking met vier nieuw aan te stellen postdoconderzoekers tien Europese lidstaten vergelijken. Aan de hand van concrete rechtszaken die de werking van nationale grondwetten laten zien zullen de onderzoekers gemeenschappelijke beginselen destilleren, maar ook de verschillen tussen EU-lidstaten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK