De geborgenheid van de jaren zestig
In het boek On Chesil Beach toont McEwan ons met een bijna pijnlijke duidelijkheid de wereld van het begin van de jaren 1960.
Het verhaal gaat over twee goed opgeleide en onschuldige jongeren, Edward en Florence, die die ochtend in Oxford zijn getrouwd en nu in een hotel aan de kust van Dorset hun huwelijksnacht gaan doorbrengen. Maar het gaat ook over de cultuur en de omgangsvormen in die periode, de nog steeds voelbare Tweede wereldoorlog, de maatschappelijke rollen van man en vrouw.
Het boek On Chesil Beach van Ian McEwan heeft me geraakt omdat ook een groot stuk van mijn jeugd zich in de jaren 1960 afspeelde. McEwan beschrijft het begin van die tijd, de tijd van voor de Beatles, toen (zoals McEwan aangeeft) John Kennedy in de VS al een tijdperk inluidde dat in het Groot-Brittannië van Harold Macmillan nog moest aanbreken. McEwan combineert in dit boek de vertrouwde geborgenheid van die periode met de bijna tastbare verwachting dat alles gaat veranderen. In dit prachtige boekje voerde hij mij even terug naar een tijd die ik bijna vergeten was.
Frans van Vught
Voorzitter Neth-ER
Bestuurslid EUA
Ian McEwan
On Chesil Beach
Jonathan Cape
Hardcover
176 pagina’s
ISBN 978 0 224 08118
Meest Gelezen
Onderwijs zorgt zelf voor stress bij studenten
‘Verstoorde arbeidsverhouding’ als ontslaggrond ondermijnt sociale veiligheid’
“De universiteiten in Nederland zijn op de rug gaan liggen voor Big Tech”
Valoriseren door een snelweg te blokkeren
‘Debat over internationalisering meer vanuit emotie dan feiten gevoerd’
