De ongrijpbaarheid van het grote geluk

Nieuws | de redactie
19 december 2007 |

Ik heb er twee, want ik kon hier niet uit kiezen. De eerste is de biografie van Leonard Woolf van Victoria Glendinning. Biografie is een van mijn favoriete genres en Glendinning is een van de beste biografen. Eerder las ik haar schitterende Life of Vita Sackville-West. Het leven van Leonard Woolf stond grotendeels in het teken van zijn vrouw Virginia Woolf. Zij was briljant, maar ook manisch-depressief en antisemiet, en spaarde haar joodse echtgenoot in weinig opzichten. Glendinnings beschrijving van Woolfs trouw en steun wordt nergens sentimenteel. Haar boek ontroert daarom des te meer, letterlijk tot de laatste bladzijde.

Mijn tweede aanrader is The rain before it falls van Jonathan Coe. Ik ben een fan van Coe sinds ik zijn The Rotters Club en What a carve up! las, even vlijmscherpe als hilarische schetsen van het Engeland in de jaren ’70 en de Thatcher-periode. The rain before it falls is een nieuwe wending in Coe’s oeuvre. Een tijdloos verhaal over hoe de zonden van de vaders (in dit geval moeders) hun kinderen bezoeken tot in het zevende geslacht, en de ongrijpbaarheid van het grote geluk.

Na de dood van haar tante Rosamund vindt Gill een stapeltje bandjes. Daarop beschrijft Rosamund voor een ander nichtje, Imogen, een serie familiefoto’s. Imogen is blind, en Rosamund wil haar vertellen van hun – tragische – familiegeschiedenis. Prachtig!

Marleen Barth

Voorzitter CNV Onderwijs

Victoria Glendinning
Leonard Woolf: A Biography
McCleland & Stewart
Hardcover
512 pages
ISBN-10: 0771033338
ISBN-13: 978-0771033339

Jonathan Coe
The Rain Before it Falls
Penguin Books Ltd
Hardcover
288 pagina’s
ISBN10: 0670917281
ISBN13: 9780670917280«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK