Democratie in Amerika

Nieuws | de redactie
19 december 2007 |

Hoewel het boek al zo’n 175 jaar geleden geschreven is, weet Alexis de Tocqueville (mij in ieder geval) nog steeds te boeien. Omdat mijn Frans wat roestig is, heb ik de Engelse versie van On Democracy in America gelezen.

Toen ik in 2001 voor een half jaar studeerde in de United States, kwam ik voor het eerst in aanraking met dit boek in mijn class ‘American Politics and Culture’. Als comparatief socioloog weet De Tocqueville een standaardwerk over de Amerikaanse samenleving neer te zetten die ook vandaag de dag genoeg relevantie met zich meebrengt om aan te raden.

Ik moet degenen die het 800 pagina’s tellende boek willen lezen wel meegeven dat het geen makkelijk boek is om te lezen. Hoewel de stijl van schrijven aansprekend is, wijdt hij vaak nogal omstandig uit om zijn punt duidelijk te maken. Zijn vergelijkingen met Frankrijk (en de revolutionaire sfeer van die tijd) leidden wat mij betreft af van de hoofdzaak.

Opvallend is dat punten die De Tocqueville 175 jaar geleden opmerkte, zoals het punt dat iedere politieke kwestie vroeg of laat een juridische wordt, nu nog steeds gelden (zie bijvoorbeeld de afgelopen presidentsverkiezingen). Op zijn eigen manier weet De Tocqueville daar verklaringen voor te geven; evenals een verklaring waarom Amerikanen weinig manieren hebben, waarom ze zo succesvol zijn als land, en waarom onze Amerikaanse vrienden zo ‘ignorant’ zijn op het gebied van internationale aangelegenheden. Mensen die ooit in de gelegenheid zijn geweest om Amerikanen zowel in hun eigen land als in het buitenland te leren kennen, zal dit boek menige glimlach toveren op het gezicht.

Voor diegenen die Amerika een keer willen bezoeken, en meer willen weten dan wat de Lonely Planet vertelt, is dit boek een uitermate goede voorbereiding. Trek er echter wel ruim de tijd voor uit. De week tussen kerst en de jaarwisseling is daarvoor zeker te kort.

Gertjan Tommel
Bestuurslid PNN


Alexis de Tocqueville
Democracy in America
Harper Perennial Modern Classics
Paperback
800 pages
ISBN- 10: 0060956666


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK