Een boek dat zelf politiek is

Nieuws | de redactie
19 december 2007 |

Het jaar 2007 stond voor mij wat betreft boeken in het teken van Chantal Mouffe, een politiek filosoof verbonden aan de universiteit van Westminster. Het eerste boek dat ik van haar las, On the Political, was liefde op het eerste gezicht. Het leest als een trein, is spannend en zit vol prachtige inzichten. Eerlijk toegegeven, dergelijke kenmerken zijn op meer boeken van toepassing. Het interessante aan dit boek is echter dat het over politiek gaat, maar tegelijkertijd ook zelf politiek is.

Mouffe behandelt liberale democratieën in Engeland, Nederland, Frankrijk etc. Ze heeft zelf een idee over hoe een liberale democratie zou moeten functioneren en probeert de lezer te overtuigen van haar mening. Daardoor leeft het boek. Het boek is politiek en wil worden gerealiseerd in de werkelijkheid. U bent daar als lezer bij nodig. Met een flinke schep retorica voert Mouffe de lezer van analyse naar analyse, terwijl hij of zij langzaamaan wordt verleid om de kant van Mouffe te kiezen. Ik vind dat mooi.

Door de levendigheid en vlotte manier van schrijven is het boek snel en gemakkelijk te lezen. Het is zeer geschikt om in een gematigd rustige omgeving te bekijken, zoals bij het haardvuur of onder de kerstboom. Ideaal voor de donkere natte kerstdagen.

Koen Verberne
Student/docent in China


Chantal Mouffe
On the Political
Routledge
Paperback
144 Pagina’s
ISBN10: 0415305217
ISBN13: 9780415305211
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK