Eigen ideologietjes

Nieuws | de redactie
19 december 2007 | Gregory Bateson heeft zijn hele leven besteed om als antropoloog naar het wetenschappelijk bedrijf van waarheidsvinding te kijken. Het boek A Recursive Vision van Peter Harriet-Jones over hem is een belangrijk boek omdat het korte metten maakt met de illusie dat onderzoeker en theorie los van elkaar staaan. Net als in de natuurwetenschappen nu geaccepteerd en begrepen wordt dat de onderzoeker medebepalend is voor de de onderzoeksresultaten, zo ook bij andere takken van sport.
Het boek heeft mij geholpen om te begrijpen dat we eigenlijk op weg zijn om fragmentarisering of compartimentalisering als strategie om problemen op te lossen aan het vervangen zijn door recursiviteit als constructieprincipe. Van stollen via compartimentalisering naar stromen via recursiviteit.Twee voorbeelden: de gecompartimentaliseerde westerse geneeskunde versus acupunctuur die recursief in constructie is. De functioneel opgebouwde westers ingedeelde bedrijf (verkoop, levering, etc) waarin iedereen slechts zijn functiebeschrijving is naar de kleine netwerkorganisaties waarin iedereen als mens heel is en mag blijven.

Daarnaast wijst dit boek in een veelheid van voorbeelden erop dat waarneming niet altijd alleen theoriegebonden is en dat het dus goed is dit als onderzoeker te blijven realiseren maar ook dat “…we are general not conscious of the rules and premises which govern the making and interpretation of messages, and this is true both for for the verbal message of coded communicaition and for the images which emerge in consciousness, when we receive ostensive messages” (p 202).

Een goed boek om je je eigen ideologietjes te blijven realiseren. Een must voor een HBO instelling die de ambitie heeft een onderzoekstraditie op te bouwen!

Frans van der Reep
Senior strateeg KPN
Lector Digital World INHOLLAND


U leest Van der Reeps betoog over e- communicatie en de nieuwe site Studentenpolitiek.nl bij de opening daarvan hier op ScienceGuide.

Peter Harriet-Jones
A Recursive Vision: Ecological Understanding and Gregory Bateson
University of Toronto Press
Paperback
328 pagina’s 
ISBN10: 0802075916
ISBN13: 9780802075918«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK