Eiwit in bloed kan kanker aantonen

Nieuws | de redactie
19 december 2007 | De aanwezigheid van bepaalde eiwitten in bloed en weefsel kan duiden op dikkedarmkanker of nierkanker. Dit blijkt uit het UU-promotieonderzoek van Judith Engwegen.  

Met behulp van massaspectrometrie heeft zij de eiwitsamenstelling van bloed en weefsel onderzocht van onder andere gezonde personen, personen met dikkedarmpoliepen en personen met dikkedarmkanker of nierkanker. Dit heeft een aantal eiwitprofielen (een soort ‘vingerafdrukken’) opgeleverd waarin bepaalde eiwitten als nieuwe ‘merkermoleculen’ voor de aanwezigheid van deze vormen van kanker kunnen gelden. Daarnaast heeft Engwegen in het bloed van nierkankerpatiënten een eiwitprofiel gevonden dat de prognose van deze ziekte kan voorspellen.

Een diagnose stellen in een vroeg stadium en een betrouwbare prognose vaststellen is van cruciaal belang voor een succesvolle behandeling van kanker. Als de resultaten van Engwegen bevestigd worden in grotere patiëntengroepen, kunnen deze eiwitprofielen gebruikt worden om op een voor de patiënt niet-belastende, snelle manier (namelijk het afstaan van een buisje bloed) kanker in een vroeg stadium te ontdekken, of om een betere prognose te voorspellen waardoor de behandeling kan worden geoptimaliseerd. Daarnaast geven de gevonden eiwitprofielen in weefsel meer inzicht in de processen die betrokken zijn bij het ontstaan van kanker en kunnen deze eiwitten als uitgangspunt dienen voor nieuw te ontwikkelen geneesmiddelen tegen kanker.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK