Herinneringen van een Hitlerbiograaf

Nieuws | de redactie
19 december 2007 |

Joachim Fest. Ich Nicht. Erinnerungen an eine Kindheid und Jugend. Prachtig boek van de vorig jaar overleden journalist en historicus. Hij is vooral bekend door zijn biografie van Hitler. Maar ook was hij een soort geweten voor Duitsland en kon, anders dan Günter Grass, met recht van spreken op een dergelijke rol aanspraak maken. Afstand bewaren tot heersende ideologieën was hem van jongs af aan vertrouwd.

Het boek beschrijft indringend wat het betekent op te groeien in een gezin waarin de vader uitdrukkelijk het nazisme afwijst. De prijs daarvoor is hoog voor allen en vooral voor zijn moeder. De chaotische naoorlogse jaren, Joachim Fest is dan 19/20 jaar, komen beeldend naar voren. 

Op het einde van het boek gaat Joachim Fest nog kort in op de vraag waarom dat alles in Duitsland zo heeft kunnen gebeuren (‘Dazu zählten die Inflation und die Weltwirtschaftkrise mitsamt dem Zusammenbruch des traditionellerweise staatsantragende Mittelstands.’ en een partij die vooral opportunisten aantrok zoals blijkt uit de stormachtige opkomst en evenzeer uit het spoorloos verdwijnen van de nationaalsocialistische partij na 1945 ), en bij de lezer dringt zich de vraag op: zou zich dat weer voor kunnen doen ergens in Europa?

Fons van Wieringen

Voorzitter OnderwijsraadJoachim Fest

Ich Nicht. Erinnerungen an eine Kindheid und Jugend.
Uitgeverij Rowohlt
367 pagina’s
ISBN: 3 498 05305 1


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK