Het beloofde land
2028. De Nobelprijs voor de literatuur gaat naar Michael Chabon. Als er ook dan nog ooit gerechtigheid is in de kunst. Na zijn unputdownable epos Kavalier and Clay kwam hij 2006/2007 met een virtuoze film noirroman The Yiddish Policemen’s Union.
Het is een hommage aan Raymond Chandler’s Los Angeles detectives die speelt in het omgekeerde klimaat, in Alaska. Als ik u dan ook nog vertel dat het uiteindelijk over Al Quaida gaat, maar Chabon de denkwijze, messianismes en geweldsverheerlijking laat ontspruiten uit een chassidisch- joodse wereld, dan snapt u wel hoe adembenemend en gewaagd ook deze roman van hem weer is. Plot, schrijfstijl, karakters zijn van hoog niveau, vindingrijk en soms onvergetelijk. En heel de roman bestaat van de vooronderstelling dat in 1948 de staat Israël de oorlog tegen de Arabieren verloor en president Truman de overlevenden een stuk land bij een indianenreservaat in Alaska schonk.
De Indianen vermengden zich sindsdien met Joodse vluchtelingen. En zo kreeg de hoofdpersoon, een Joodse detective, een halfbroer uit de Tlingitstam. Bij Chabon kan alles en is de logica even dwingend als geraffineerd.
PG Kroeger
Hoofdredacteur ScienceGuide
Michael Chabon
The Yiddish Policemen’s Union
HarperCollins Publishers
Paperback 400 pagina’s
ISBN10: 0007208065
ISBN13: 9780007208067
Meest Gelezen
PVV de grootste partij: grote gevolgen voor hoger onderwijs
‘Verplicht Nederlandstalig hoger onderwijs raakt ook Nederlandse studenten’
BBB kan uitweg zijn in internationaliseringsdiscussie
Duitsland wil het hoger onderwijs en de wetenschap verder internationaliseren
‘Toekomstige minister, geef docenten ruimte voor onderwijsinnovatie’
