Het beloofde land

Nieuws | de redactie
19 december 2007 |

2028. De Nobelprijs voor de literatuur gaat naar Michael Chabon. Als er ook dan nog ooit gerechtigheid is in de kunst. Na zijn unputdownable epos Kavalier and Clay kwam hij 2006/2007 met een virtuoze film noirroman The Yiddish Policemen’s Union.

Het is een hommage aan Raymond Chandler’s Los Angeles detectives die speelt in het omgekeerde klimaat, in Alaska. Als ik u dan ook nog vertel dat het uiteindelijk over Al Quaida gaat, maar Chabon de denkwijze, messianismes en geweldsverheerlijking laat ontspruiten uit een chassidisch- joodse wereld, dan snapt u wel hoe adembenemend en gewaagd ook deze roman van hem weer is. Plot, schrijfstijl, karakters zijn van hoog niveau, vindingrijk en soms onvergetelijk. En heel de roman bestaat van de vooronderstelling dat in 1948 de staat Israël de oorlog tegen de Arabieren verloor en president Truman de overlevenden een stuk land bij een indianenreservaat in Alaska schonk.

De Indianen vermengden zich sindsdien met Joodse vluchtelingen. En zo kreeg de hoofdpersoon, een Joodse detective, een halfbroer uit de Tlingitstam. Bij Chabon kan alles en is de logica even dwingend als geraffineerd.

PG Kroeger
Hoofdredacteur ScienceGuide

Michael Chabon
The Yiddish Policemen’s Union
HarperCollins Publishers
Paperback 400 pagina’s
ISBN10: 0007208065
ISBN13: 9780007208067
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK