Illegale kap regenwoud via satelliet opspoorbaar

Nieuws | de redactie
17 december 2007 | De ontbossing van tropische regenwouden is nu direct te volgen. Ontbossingskaarten van opeenvolgende tijdstippen zijn daartoe via Google Earth te bekijken. De nieuwe dienst is ontwikkeld door wetenschappers van Wageningen en onderzoeksbureau SarVision. De kwaliteit van de radarbeelden is zo goed dat details met een nauwkeurigheid van 20 meter zichtbaar zijn. Hiermee wordt zelfs illegale kap op kleine schaal snel zichtbaar.

Zij verwerken honderden satellietbeelden van NASA, ESA en de Japanse ruimtevaartorganisatie tot kaarten die in één oogopslag inzicht geven in de actuele situatie.  De tot nu in Google Earth beschikbare satellietbeelden van veel landen met tropische bossen blijken sterk verouderd en veelal de situatie in het jaar 2000 weer te geven. Bovendien is het zicht vaak beperkt door bewolking, mist of rook. Met nieuwe, door Wageningen verwerkte Japanse en Europese satellietradarbeelden, kan daar nu zelfs doorheen worden gekeken. Een filmpje voor Sumatra van de afgelopen tien jaar laat bijvoorbeeld zien dat de rode vlekken, die de gekapte bossen weergeven, steeds groter worden. Deze kap vindt grotendeels illegaal plaats.

Het voordeel van Google Earth is dat het heel eenvoudig te gebruiken is en dat de ontbossingskaarten hiermee voor iedereen beschikbaar komen. Zelfs indianengroepen in de Amazone maken al gebruik van satellietbeelden in Google Earth om illegale activiteiten in hun omvangrijke bosreservaten in de gaten te kunnen houden. Omdat de bosgebieden vele malen groter zijn dan Nederland is het onmogelijk voor de politie op de grond of met helikopters overal te controleren.

Ontbossing staat hoog op de politieke agenda; het speelt namelijk een belangrijke rol binnen de klimaatproblematiek. Op de zojuist afgeronde Bali-klimaattop heeft een aantal rijke landen het voorstel gedaan om de Forest Carbon Partnership Facility op te richten. Dit is een klimaatfonds dat in de toekomst deelnemende landen moet gaan belonen voor het beschermen van  tropische regenwouden. Gebruik van moderne radarsatelliettechnologie is volgens Minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking noodzakelijk om de gemaakte afspraken te controleren. Met de dienst kan iedereen nu zo zien of gefinancierde maatregelen om de regenwouden te beschermen ook daadwerkelijk effect hebben. Het zijn echter vooral de lokale overheden die veel profijt hebben van de nieuwe dienst. De Indonesische overheid gebruikte al een eerste versie om ontbossingscijfers aan het Indonesische parlement te presenteren en wil de dienst nu actief inzetten voor boswetshandhaving.

WUR-SarVision heeft de technologie en dienst ontwikkeld met hulp van de Nederlandse en Indonesische overheid, het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart NIVR, het Europese ruimtevaartagentschap ESA en lokale gebruikers in betrokken ontwikkelingslanden (o.a. Indonesië, Colombia, Kongo).
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK