Innovatie bespaart geld bij mobiliteit

Nieuws | de redactie
14 december 2007 | Het innovatieprogramma om ons land stiller te maken langs weg en spoor is afgerond. Verkeer en Waterstaat stelt 35 miljoen € beschikbaar om de maatregelen versneld in te voeren. De maatregelen zouden tot 2020 een besparing opleveren van 290 miljoen op andere bestaande geluidsmaatregelen, zoals (nog hogere) geluidsschermen langs weg en spoor.

De belangrijkste toepassingen van het programma zijn voor snelwegen: tweelaags ZOAB, dunne deklagen en stille banden. Voor het spoor zijn dat:  nieuwe typen remblokken die treinen stiller maken, raildempers en akoestisch slijpen.

De resultaten van het innovatieprogramma zijn door de ministeries overgedragen aan organisaties uit de weg- en spoorsector. Zij zijn verantwoordelijk voor het invoeren van de maatregelen. Van de 35 miljoen gaat 25 miljoen naar wegen. Hiermee worden op bepaalde wegen modulaire geluidsschermen geplaatst en een dunne geluidsreducerende deklaag aangebracht. De andere 10 miljoen euro gaat naar het spoor. Prorail wil hiermee vijf knelpunten aanpakken met raildempers en mogelijk aanvullende geluidschermen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK