Laser hemelpointer voor William Herschel telescoop

Nieuws | de redactie
12 december 2007 | Een team astronomen van de Isaac Newton Group of Telescopes op La Palma heeft samen met wetenschappers van de universiteit van Durham (UK), de universiteit Leiden en ASTRON een adaptief optisch (AO) lasersysteem voor de William Herschel Telescoop (WHT) ontwikkeld, waarmee het twinkelende effect van de aardatmosfeer voor een groot deel kan worden gecorrigeerd.


William &#
13;
Herschel telescoop_Uranus

Links een beeld van Uranus zonder het AO-systeem en rechts met gebruik van het AO-systeem. Copyright: René Rutten, Javier Méndez en het GLAS team.

Met behulp van een high-tech laser die een kunstster projecteert op vijftien kilometer hoogte en een AO-systeem kunnen nu veel scherpere beelden worden gemaakt dan vanaf La Palma gebruikelijk is. De WHT is de eerste telescoop ter wereld met dit grondlaag AO-systeem.

Lees verder op de ING website.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK