Long Walk to Freedom

Nieuws | de redactie
19 december 2007 |

Ik heb gekozen voor het boek Long walk to Freedom van Nelson Mandela dat ik in 2007 uit mijn boekenkast heb gehaald om het opnieuw te lezen. Het is het levensverhaal van Mandela gepubliceerd in 1994. Een groot deel van het boek is geschreven tijdens zijn detentie op Robben Island en op miraculeuze wijze naar buiten gesmokkeld. Het boek eindigt op 10 mei 1994, de dag van de inauguratie van Mandela als president van Zuid-Afrika.

Het boek telt 750 bladzijden. Ik herinner mij dat ik in 1996 de Engelstalige versie heb gekocht tijdens een verblijf op een Caribisch eiland. Ik heb het boek in een paar dagen uitgelezen. Aan de hand van het levensverhaal van deze uitzonderlijke man komt de recente geschiedenis van Zuid-Afrika tot leven.

Sindsdien heb ik meerdere bezoeken aan Zuid-Afrika gebracht, privé en voor het werk. De Hogeschool Utrecht werkt intensief samen met een aantal universiteiten in Zuid-Afrika. Mijn laatste bezoek was in november 2006. Toen was ik voor het eerst in de gelegenheid om Robben Island te bezoeken. Je bezoekt de cel van Mandela en de steengroeven waar zwaar en gevaarlijk werk werd verricht, maar waar de gevangenen ook mogelijkheden creëerden om met elkaar te spreken. Je wordt begeleid door ex-gedetineerden. Hun verhalen raken je tot diep in je ziel. De afschuwelijke werkelijkheid van het leven op Robben Island dringt in volle omvang tot je door. Mandela heeft 26 jaar gevangen gezeten.

Aan het eind van het boek schrijft hij: “When I walked out of prison, that was my mission, to liberate the oppressed and the oppressor both. I have walked that long road to freedom. But I can rest only for a moment, for with freedom come responsibilities. And I dare not linger, for my walk is not yet ended”.

Mijn respect en bewondering voor deze leider die vanuit deze overtuiging Zuid-Afrika een toekomst heeft gegeven, blijft een bron van hoop en inspiratie.

Sindsdien zijn er veel interessante boeken over Mandela verschenen. Maar dit boek waarin hij in zijn eigen woorden vertelt over zijn jeugd, zijn studie, zijn gezin, zijn vrienden, zijn strijd en zijn gevangenschap, blijft mijn favoriete boek.

Geri Bonhof
Bestuursvoorzitter
Hogeschool Utrecht

Nelson Mandela
Long Walk to Freedom: The Autobiography of Nelson Mandela
Back Bay Books
ISBN10: 0316548189
ISBN13: 9780316548182


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK