Met technische studies beste kans op baan

Nieuws | de redactie
3 december 2007 | Studenten met een technische opleiding hebben goede arbeidsmarkt-perspectieven. Voor economische opleidingen zoals bedrijfskunde en HBO Economie daalt de kans op een baan de komende jaren.

Wie kiest voor de studie Tandheelkunde heeft nog steeds na het afstuderen het hoogste startsalaris (gemiddeld 3371 euro bruto). Andere studierichtingen waarmee de kansen op de arbeidsmarkt zeer goed zijn, zijn de universitaire opleidingen: Fiscale economie (2), Elektrotechniek (3), Werktuigbouwkunde (4), Civiele techniek (5), Bedrijfsinformatie technologie (6), Lucht- en ruimtevaarttechnologie (7), Bouwkunde (8), Industrieel ontwerpen (9) en Fiscaal recht (10).

Dit blijkt uit de actuele gegevens van ‘studies met de beste baankans’  op www.studiekeuze123.nl. Naast het bruto startsalaris worden in dit overzicht de nieuwste baanprognoses voor de komende vijf jaar als tweede criterium meegewogen. Deze zijn afgelopen week gepubliceerd door Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), Universiteit Maastricht (‘De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2012’). Vooral voor hbo- en wo afgestudeerden zijn de toekomstperspectieven goed. Voor de jaren tot 2012 zal de krapte op de arbeidsmarkt naar verwachting verder toenemen.

Goede baankans met informatica

In de top twintig van studies met de beste baankans zijn vooral technische opleidingen goed vertegenwoordigd. Op de arbeidsmarkt ontstaat een tekort omdat naar verhouding (te) weinig mensen een technische opleiding kiezen. Bij economische opleidingen dreigt juist een overschot te ontstaan, omdat veel schoolverlaters (ruim 30% van de havo-scholieren) de afgelopen jaren HBO Economie zijn gaan studeren. Verder is opvallend dat maar liefst vijf informatica- en informatieopleidingen als nieuwkomers de ‘toptwintig van studies met de beste baankans’ zijn binnengedrongen. Ook voor informaticaberoepen dreigt er een tekort te ontstaan.

Op http://www.studiekeuze123.nl zijn sinds vandaag de actuele arbeidsmarktprognoses te vinden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK