Nieuwe erfelijke oorzaak psoriasis ontdekt

Nieuws | de redactie
3 december 2007 | Menselijke huidcellen verdedigen zich tegen micro-organismen met zelfgemaakte antibiotica, de zogeheten defensines. Onderzoekers van het UMC St Radboud in Nijmegen hebben ontdekt dat deze defensines ook betrokken zijn bij de huidziekte psoriasis. Door genetische variaties maken sommige mensen heel veel defensines aan. Die extra defensines beschermen niet alleen beter tegen infecties, maar ze maken mensen ook gevoeliger voor psoriasis. De ontdekking wordt vandaag online gepubliceerd in Nature Genetics.Eerste verdedigingswal

Psoriasis is een ontstekingsziekte van de huid die voorkomt bij twee tot drie procent van de Nederlandse bevolking. Zowel erfelijke factoren als omgevingsfactoren spelen een rol bij het ontstaan van deze huidziekte. De afdeling Dermatologie van het UMC St Radboud heeft nu ontdekt dat de genetische variatie van een groep genen (op chromosoom 8) de kans op de ziekte verhoogt. Het bijzondere van deze genen is, dat zij coderen voor antimicrobiële eiwitten, de zogenaamde defensines. In feite zijn deze defensines zelfgemaakte antibiotica, waarmee de huid, de longen en de darmen zichzelf beschermen tegen ongewenste indringers. Defensines vormen zo de eerste verdedigingswal. Als ze daadwerkelijk in actie moeten komen, kunnen ze ook het immuunsysteem – de tweede verdedigingswal – inschakelen.

Meer kopieën

De onderzoeksgroep van de Nijmeegse hoogleraar Joost Schalkwijk heeft in samenwerking met Britse collega’s vastgesteld dat mensen met psoriasis gemiddeld méér kopieën van deze defensine-genen hebben dan mensen zonder psoriasis. Meer gen-kopieën zorgen uiteindelijk ook voor meer defensine-eiwit in de huid. Door die extra defensines reageert de huid efficiënter op infecties. De keerzijde van deze eigenschap is dat de huid ook de neiging heeft om heel sterk te reageren op ontstekingsprikkels, wat de kans op psoriasis vergroot.

Schalkwijk en zijn medewerkers tonen met dit onderzoek aan dat de primaire oorzaak van psoriasis niet alleen in de cellen van het immuunsysteem moet worden gezocht, maar óók in de huidcellen zelf.

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK