‘OCW spant paard achter de wagen’

Nieuws | de redactie
4 december 2007 | Minister Plasterk wil de collegegelden in de masterfase gaan verhogen. De minister verwacht dat deze drempel veel studenten dan geen master meer gaan volgen en dat hoef ook niet want hij acht de bachelor op zich een adequate kwalificatie. Volgens het ISO is die gedachte “nergens op gebaseerd.  De collegegelden zijn nog niet verhoogd of de minister spreekt al weer over collegegeldverhoging van studies in de masterfase.

Zijn plannen staan haaks op het voornemen om het hoger onderwijs toegankelijker te maken.” Het ISO eist eerst kwaliteitsverbetering van de universitaire bachelor voordat er iets gebeurd met de masterfase. Voorzitter Bastiaan Verweij: “Met deze plannen spant de minister het paard achter de wagen. Het begint nu ernstig duidelijk te worden dat deze minister niet het beste voor heeft met studenten.”

Bij de VSNU is men vooral het spoor bijster geraakt in de verschillende beleidslijnen van de minister. Men wijst er op, dat hij bij de opening van het academisch jaar het hoger onderwijs en onderzoek in Europa nog weggezonken vond tot het niveau van een wetenschappelijk ontwikkelingsland en nu bepleit dat de wo-student al na drie jaar met een bachelor heel goed de arbeidsmarkt op kan. Letterlijk zei Plastrerk destijds: “De Duitse en Franse hiërarchie, om nog maar te zwijgen van de Zuid-Europese en Russische, heeft in enkele decennia een einde gemaakt aan de dominante positie die Europa in de wetenschap had, en van Europa een wetenschappelijk ontwikkelingsland gemaakt.” Lees zijn betoog hier

«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK