Online aanbod OU scoort

Nieuws | de redactie
10 december 2007 | De gratis cursussen van de OU zijn het eerste jaar van hun bestaan tienduizenden keren gedownload. In de eerste fase van het project lag de focus op de productie en het aanbieden van de gratis cursussen. Uitgangspunt was een grote diversiteit in aanbiedingsvormen te scheppen, zodat onderzocht kan worden wat het beste werkt."De belangstelling is veel groter dan verwacht en de Open Universiteit zal het gratis aanbod dan ook verder gaan uitbreiden. Hoe en in welke mate, hangt samen met de resultaten van het flankerend onderzoek en van de externe financieringsmogelijkheden," zegt rector Fred Mulder.

Het doel van dit experiment met gratis zelfstudiemateriaal op internet is het hoger onderwijs toegankelijker te maken. Na een start met drie compacte cursussen, zijn er nu 18 cursussen uit verschillende vakgebieden zoals managementwetenschappen, psychologie, cultuurwetenschappen, informatica en milieuwetenschappen. Al het cursusmateriaal met eventuele software, video, interactiemogelijkheden en uitwerkingen is beschikbaar op www.opener.ou.nl. Bij een vijftal cursussen is het mogelijk om, tegen betaling, een officiële toets af te leggen en deze te verzilveren in de bacheloropleiding van de Open Universiteit.

Het afgelopen jaar telde de website meer dan 450.000 unieke bezoekers, waarvan ruim 50.000 terugkerende bezoekers zijn. In internationaal perspectief zijn dit uitstekende resultaten. Fred Mulder: “Open educational resources neemt wereldwijd een hoge vlucht, maar in het buitenland is men toch verbaasd over de resultaten die we met een relatief bescheiden opzet in Nederland geboekt hebben. De Britse Open University heeft vorig najaar met behulp van een veel groter budget een uitgebreid gratis aanbod gelanceerd. Ondanks het grote taalgebied hadden ze het eerste jaar ‘maar’ 1 miljoen bezoekers.”

Het experiment loopt nog tot 1 juli 2008. Het komend half jaar zullen nog cursussen worden toegevoegd, maar zal vooral het gebruik en het effect van de website met zelfstudiemateriaal in relatie tot leergedrag onderzocht worden. De uitkomsten van het onderzoek zijn medebepalend voor de wijze waarop het project wordt voortgezet.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK