Redding voor Belarus?

Nieuws | de redactie
7 december 2007 | Poetin lijkt zijn kaarten op tafel te leggen en de bevolking van Wit-Rusland –en de onderdrukte studenten daar dus hopelijk ook- zou daardoor van de ergste tirannie verlost kunnen worden. Hij zou voorstellen om Rusland en Belarus een unie te doen vormen. De leider daarvan? Natuurlijk Vladimir Poetin zelf.

En zo zou hij nog jaren de baas kunnen blijven als de baas van een nieuw, nog groter Rusland. Loekasjenko zou vice-president kunnen worden en zijn land zou dan zowel van de sancties tegen zijn regime als van zijn persoonlijke dictatuur bevrijd kunnen worden. Loekasjenko wilde in de jaren negentig zelf een fusie met Rusland, maar toen Poetin daar 2000 president werd, verloor hij snel belangstelling. Maar de stalinistische economie van Belarus werd steeds meer afhankelijk van gasinkomsten via Rusland en met dat drukmiddel achter de hand zou Poetin een nieuwe unie –om zijn eigen ambities te bedienen- nu ineens kunnen doordrukken.

Lees op de pagina Belarus nieuws en achtergronden over ondeerdrukking en verzet in Wit-Rusland.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK