Rigorisme in onszelf

Nieuws | de redactie
19 december 2007 |

De titel van dit boek van Anselm Grün gaf mij een licht gevoel van aversie: Goed met jezelf omgaan? Hoezo? Het klinkt best wel soft.  Een tijd lang stond ik in tweestrijd in de boekenwinkel, want waarom zou ik zo’n boek lezen? ‘Ik zorg echt wel goed voor mezelf’, dacht ik. Tegelijkertijd had de titel mijn nieuwsgierigheid gewekt.

Anselm Grün legt in dit boek onze rigide houding tegenover onszelf bloot. De denkbeelden die we hebben, de waarheden die we aanhangen en de doelen die we onszelf opleggen. Zwakheden worden snel weggeduwd, lijden ontkend. In andere gevallen veroordelen we onszelf erom en leggen onszelf een verkeerde ascese op. Maar de meedogenloze houding die we aan onszelf opleggen, leggen wij ook vaak aan anderen op. We leggen hen langs dezelfde meetlat. In ernstige gevallen kan dit zelfs leiden tot geweld en agressie.

In het boek onderzoekt de Benedictijnse monnik, Anselm Grün, waar deze houding van rigorisme bij onszelf vandaan komt: wat zijn de oorzaken en uitingsvormen? Daarna biedt Grün een tegenhanger in de Bijbelse barmhartigheid, de monastieke soberheid en ascese en de psychologische motivatie om jezelf te aanvaarden en lief te hebben.

Uiteindelijk liep ik met het boek de winkel uit en ontdekte ik dat zoiets simpels als goed met jezelf omgaan, in de praktijk van mijn leven vaak lastig is. Het boekje zette me aan om mezelf meer lief te hebben en te vergeven en goed voor mijzelf te zorgen. Het (b)lijkt een betere manier om anderen lief te hebben dan door ze in mijn pasvorm te willen gieten.

Willemien Hasselaar
Bestuurssecretaris CHE

Anselm Grün
Goed met jezelf omgaan
Uitgeverij Ten Have
Paperback
127 Pagina’s
ISBN10: 9025952550
ISBN13: 9789025952556


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK