Verkeerde studiekeuzes kosten veel geld

Nieuws | de redactie
14 december 2007 | Steeds meer universitaire studenten switchen tijdens het eerste jaar. Nieuwe cijfers uit de database van Studiekeuze123 geven een beeld van ondoelmatigheden in het HO. In de periode 2005-2006 ging het om 10,7 % switchers, waarvan bijna 70% kiest voor een hbo-opleiding. De rest verdwijnt uit beeld. Twee jaar geleden was het aandeel switchers nog 8,9 %. Van de eerstejaars HBO-studenten switcht 16% na 1 jaar studie.


Van de HBO-studenten haalt 63% na 6 jaar een diploma, terwijl 13% dan nog bezig is. De uitval gedurende de eerste zes jaar is daarmee zo’n 25 %. In 2005 waren dit 22.400 studenten. De gemiddelde bekostiging door de overheid van een HBO-student is 5.300 euro. Omgerekend betekent dit dat de uitval van HBO-studenten 273 miljoen euro kost.

Een soortgelijke rekensom voor de uitval van universitaire studenten komt uit op extra kosten voor de overheid van 100 miljoen euro, want van de universitaire studenten is na 7 jaar 17% uitgevallen. Na 7 jaar haalt 61% een diploma, al dan niet na omzwaai naar HBO. 21% is dan nog bezig met de studie. Ongeveer 20% van de studenten op hogescholen en universiteiten maakt de studie niet af en behaalt geen HO-graad.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK