InHolland werft burgervader

Nieuws | de redactie
21 mei 2007 | Geert Dales wordt voorzitter van InHolland als de opvolger van Jos Elbers. Dales is nu nog burgemeester van Leeuwarden vanuit de VVD en sinds 2000 voorzitter van de Raad van Toezicht van het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Die hbo- bestuursfunctie zal hij moeten opgeven.



Haddo Meijer, voorzitter van de Raad van Toezicht van InHolland is verheugd en zegt: “Geert Dales voldoet in alle opzichten aan het door ons geschetste profiel. Onder leiding van Jos Elbers heeft de hogeschool zich ontwikkeld tot een onderwijsinstelling die financieel gezond en toekomstbestendig is. Dales is de aangewezen man om leiding te geven aan onze organisatie. Hij beschikt over de benodigde bestuurlijke ervaring, is maatschappelijk betrokken en is een open, dynamische en energieke persoonlijkheid.”

Elbers vindt ook zelf Dales een prima opvolger. “In de afgelopen vijf jaar hebben we een vernieuwende onderwijsorganisatie neergezet waarvan nu de kwaliteits- en prestatieverbetering gelukkig steeds meer zichtbaar wordt. Geert Dales zal dit samen met de overige leden van het College van Bestuur verder uitbouwen.”  Dales was voor zijn burgemeesterschap onder meer wethouder van financiën en economische zaken van Amsterdam en directeur van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst.

Binnen de VVD staat Geert Dales bekend als geestelijk vader van het Liberaal Manifest. Over onderwijs schrijft hij daarin onder meer: “”Onderwijs gedijt alleen bij rust; een drastische reductie van de omvang van het departement van OCW is hiertoe de belangrijkste voorwaarde.

Het onderwijs is de belangrijkste taak van de regering na haar rol als ‘nachtwaker’ (zorg voor veiligheid, openbare orde en justitie) en heeft daarmee een hogere prioriteit dan sociale zorg. Het onderwijs in de Nederlandse taal, in de Nederlandse geschiedenis, in hoe die geschiedenis de politieke en sociale identiteit van onze natie heeft gevormd (de ‘canon’), in de politieke instellingen van Nederland en van de Europese Unie moet bijdragen aan ‘burgerschapsvorming’. Dit betekent overigens niet dat ‘burgerschapsvorming’ een apart schoolvak zou moeten zijn (want dat leidt alleen maar tot ijl geklets). De staat moet die burgeschapsvorming veeleer bereiken door artikel 23 zo te wijzigen, dat van levensbeschouwelijke discriminatie verboden wordt, en ook bijvoorbeeld islamitische scholen verplicht worden de Nederlandse rechtsorde te aanvaarden”.

Over het hoger onderwijs meldt Dales in het Liberaal Manifest het volgende: “De universitaire studie duurt vijf jaar: drie jaar voor de BA-opleiding en twee jaar voor de MA- opleiding. Er is studiefinanciering van zodanige hoogte dat de student voor zijn levensonderhoud niet afhankelijk is van bijbaantjes. Daarbij kan ook worden gedacht aan een goed functionerend leningensysteem. Het bedrag dat de staat investeert in het hoger onderwijs mag niet liggen onder het gemiddelde van de top-vijf in de EU. De universiteiten krijgen de vrijheid te kiezen tussen duur en excellent onderwijs voor kleine aantallen en goedkoop en goed onderwijs voor grotere aantallen – en alles daartussen in. Het wetenschappelijk niveau van de universiteiten wordt gegarandeerd door hen met elkaar te laten concurreren. Bij de toewijzing van subsidies in de eerste en tweede geldstroom wordt rekening gehouden met verschillen tussen disciplines. Meer in het bijzonder, in de exacte wetenschappen wordt het onderzoek, in de alfa- en gammavakken de onderzoeker gesubsidieerd.

Tot slot: het onderwijs, in het bijzonder het beroepsonderwijs, vervult de fenomenale taak van het opleiden van de vakkrachten en uitvoerders die onze economie en samenleving draaiend houden. De staat dient erop toe te zien dat de opleidingen tot verpleger, politieagent of elektricien aan de hoogste, eigentijdse eisen voldoen. Het besef dat ieder op de werkvloer – in al die bedrijven, ziekenhuizen of politiebureaus – zijn eigen verantwoordelijkheid heeft en niet slechts onderdeel is van een anoniem en fabrieksmatig proces, staat daarbij voorop. Meer misschien dan de democratie in het groot, is het zulk daadwerkelijk burgerschap dat de Nederlandse samenleving ten goede zal komen. voor de controle daarop. Daarom pleit de VVD voor een behoud en herstel van de staatssoevereiniteit op die gebieden waar de staat behoort te acteren”.




«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK