Astma op school vaak niet herkend

Nieuws | de redactie
24 januari 2008 | De meerderheid van kinderen met astma wordt op school niet herkend en dus niet niet gediagnosticeerd. Dat concludeert René van Gent in zijn Utrechtse proefschrift. De invloed van niet-gediagnosticeerd astma is bij deze kinderen groot: ze hebben een lagere longfunctie, lagere scores voor kwaliteit van leven en een hoger schoolverzuim dan hun gezonde klasgenoten.

Het komt vaker voor bij schoolkinderen met meer dan normaal schoolverzuim, luchtwegklachten of minder specifieke problemen, als vermoeidheid en slaapproblemen. Van Gent onderzocht 1758 kinderen in de regio Veldhoven. De kinderen ondergingen allemaal een longfunctieonderzoek en de ouders moesten een vragenlijst invullen. Kinderen waarvan vermoed werd dat ze astma hadden, werden naar de huisarts gestuurd.

Herkenning, diagnose en behandeling kan leiden tot een belangrijke verbetering van het functioneren van kinderen en vermindering van de invloed van astma op schoolkinderen. Astma is de meest voorkomende chronische ziekte op de kinderleeftijd. Kinderen met astma of astmaklachten worden benauwd, ademen ‘piepend’ of moeten hoesten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK