Eén opleiding voor ingenieur-docent

Nieuws | de redactie
30 januari 2008 | De drie TU's komen in september gezamenlijk met een nieuwe masteropleiding voor eerstegraadsleraren en specialisten in wetenschapscommunicatie voor de vakgebieden wis-, natuur- en scheikunde en informatica. De tweejarige opleiding in 'Science Education and Communication' vervangt de bestaande afzonderlijke lerarenopleidingen van de drie TU's. Er zijn speciale doorstroommogelijkheden voor tweedegraads leraren en andere HBO-bachelors.

Daartoe wordt samengewerkt met hogescholen. De nieuwe opleiding moet ervoor zorgen dat er meer ingenieurs voor de klas komen te staan in de bovenbouw van het vwo en dat er meer technisch-wetenschappelijk geschoolde wetenschapsvoorlichters komen. Dat is van belang om meer mensen te interesseren voor (een opleiding en loopbaan in) de technologie. 

De drie TU’s hopen dat de opleiding een groot aantal studenten zal trekken.De opleiding wordt in Delft, Eindhoven en Twente aangeboden. Grote delen van de programma’s zijn gelijk, maar er zijn ook belangrijke accentverschillen tussen de drie TU’s. De specialisatie wetenschapscommunicatie wordt alleen aangeboden in Delft en Twente. Studenten aan de ene TU kunnen voor bepaalde onderdelen of specialisaties ook bij de andere TU’s terecht. Dat vergroot de keuzemogelijkheden voor studenten aanzienlijk.

Het gezamenlijk aanbieden van masteropleidingen in belangrijke vernieuwende gebieden is één van de initiatieven van de zogenaamde 3TU.Federatie, het samenwerkingsverband dat de drie technische universiteiten vorig jaar zijn aangegaan. Onder de vlag van deze federatie worden momenteel ook vijf Centers of Excellence opgebouwd, onderzoekscentra waarmee de drie TU’s hun vooraanstaande positie in de internationale wetenschappelijke wereld willen versterken en belangrijke impulsen willen geven aan de Nederlandse kenniseconomie.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK