Fontys krijgt Wintels aan het roer

Nieuws | de redactie
14 januari 2008 | ´Fontys liep voorop, maar ik heb de indruk dat haar prestatie en reputatie wat zijn weggezakt´. Het zijn woorden van de aanstaande bestuursvoorzitter van Fontys, Marcel Wintels. Zijn visie op een meer intensief en kwalitatief versterkt hbo-onderwijs leest u hier in het essay dat hij met zijn HAN-collega - en opvolger - Ron Bormans op ScienceGuide publiceerde.

Dat Fontys zou wegzakken, ‘blijkt sterk uit het feit dat de instroom daalt, vorig jaar al en dit studiejaar weer. Zoiets roept vragen op: hoe komt dat, wat gaat er mis en waarom? En wat zijn de consequenties als dit langer voortduurt? Wat dat laatste betreft: in elk geval minder bekostiging, dus minder groei en minder personeel en ook minder jong personeel. In zo’n situatie kom je terecht in de bekende neerwaartse spiraal. Dat wordt zorgelijk. Ik zie het als een forse opgave om Fontys weer stevig op de kaart te zetten´, zo zegt Wintels in Fontysnieuws.

Per 1 juni wordt Marcel Wintels de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van Fontys Hogescholen. Wintels, collegevoorzitter van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen volgt Norbert Verbraak op. Qua salaris zou er geen conflict met OCW hoeven te zijn, want volgens Verbraak past de beloning van zijn opvolger binnen de normen die het hbo met minister Plasterk heeft afgesproken. Wintels zou  een neutrale oversteek maken van Arnhem naar Fontys, wat betreft zijn beloning. Bij de HAN krijgt Wintels 241.000 euro (bruto arbeidskosten, dus incl. auto en dergelijke), hetgeen 168.000 brutosalaris inhield in 2006. Dat is net onder wat de premier ontvangt. 

Wintels volgde economische en juridische opleidingen waaronder Fiscaal Recht aan de Katholieke Universiteit Brabant. Hij begon zijn loopbaan als belastingadviseur in het bedrijfsleven. In 1991 startte hij in combinatie met zijn partnerschap bij een accountantskantoor, het kenniscentrum Multicount. Deze onderneming – waaronder dochterbedrijf Fiscount – verkocht hij in 1997 aan uitgeverij Reed Elsevier.

Na kort als interim-directeur aan de Hogeschool van Amsterdam verbonden te zijn geweest maakte hij in 2000 de overstap naar de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Daar was hij  korte tijd  bestuurslid en is hij sinds 2002 als bestuursvoorzitter werkzaam. Wintels heeft een aantal nevenfuncties en activiteiten op het gebied van onderwijs, kennisinnovatie en ondernemersschap, waaronder bestuurslid van de HBO-Raad en voorzitter van het hoofdbestuur Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU).

Volgens Ad Huijser, voorzitter van de Raad van Toezicht van Fontys, is de keuze op Wintels gevallen omdat hij een brede bestuurlijke ervaring binnen het hoger beroepsonderwijs combineert met een profiel als ondernemer. Een profiel dat past bij de toekomstgerichtheid van Fontys Hogescholen. De komende jaren wordt de kernopdracht voor Wintels te komen tot een Fontysaanbod van over de hele breedte excellent bachelor- en masteronderwijs, met daaromheen toepassingsgericht onderzoek en lectoraten rond specifieke – deels internationale – thema’s en opleidingen. Dit alles binnen een groeiende samenwerking met universiteiten, bedrijfsleven en instellingen in de regio. Daarnaast zal een belangrijk deel van het Fontysmanagement de pensioensgerechtigde leeftijd bereiken, hetgeen een forse verjongingsslag vraagt en dus een gericht organisatie-, management- en talentontwikkelingsbeleid.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK