Hoop voor kankerbestrijding
Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door infectie met bepaalde subtypen van het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus wordt overgedragen door seksueel contact. De meeste mensen worden er op enig moment mee besmet, maar over het algemeen weet het immuunsysteem de infectie de kop in te drukken. Soms schiet het immuunsysteem echter tekort en bestaat de kans dat zich baarmoederhalskanker ontwikkelt.
Effect gemodificeerd virus
Riezebos-Brilman onderzocht de mogelijkheid het immuunsysteem zodanig te stimuleren dat er een heel sterke afweer ontstaat tegen baarmoederhalskanker en de voorstadia daarvan. Hiertoe gebruikte ze een gemodificeerd virus, het Semliki Forest virus. Dit gemodificeerde virus zorgt ervoor dat cellen grote hoeveelheden van de eiwitten E6 en E7, die ook in baarmoederhalskankercellen zitten, gaan aanmaken. Hierdoor worden immuuncellen geactiveerd om de kankercellen te herkennen en te doden. De onderzoekster toont aan dat een lage dosis van het vaccin voldoende is om, in muizen, grote tumoren te doen verdwijnen. Omdat de resultaten met muizen zeer hoopgevend zijn, is een klinische studie in voorbereiding, waarin de effectiviteit van het nieuwe vaccin bij patiënten onderzocht zal worden.
Vaccin en behandeling
In Nederland wordt jaarlijks bij bijna 600 vrouwen baarmoederhalskanker en bij ongeveer 5000 vrouwen een voorstadium van deze ziekte geconstateerd. Sinds kort is er een preventief vaccin tegen baarmoederhalskanker op de markt. Dit vaccin lijkt erg effectief. Echter het beschermt slechts tegen een deel van de HPV’s die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken, en vaccinatie zal pas over enkele tientallen jaren zijn vruchten afwerpen. Nog veel vrouwen zullen daarom baarmoederhalskanker of voorstadia van de ziekte krijgen. Daarom is en blijft de ontwikkeling van een nieuwe behandelmethode van groot belang.