Maastricht kijkt met Harvard naar moraal tbs’er

Nieuws | de redactie
24 januari 2008 | Maaike Cima, die in Maastricht neuropsychologisch onderzoek doet naar ‘the criminal mind’, heeft haar krachten met Harvard University gebundeld. Vanaf vandaag is de daar ontwikkelde Morele Waarden Test ook in het Nederlands online beschikbaar. Cima gaat deze test gebruiken om het morele besef van Tbs-ers te onderzoeken.

De Moral Sense test is oorspronkelijk ontwikkeld door professor Marc D. Hauser voor wetenschappelijk onderzoek naar morele waarden. Samen met onderzoeksassistente Franca Tonnaer een Nederlandse versie gemaakt van deze internettest.

De Morele Waarden Test is een internettest, waarbij aan de deelnemers een serie morele dilemma’s wordt voorgelegd. De antwoorden op deze dilemma’s leggen het onderliggende mechanisme van ons morele oordelen bloot. De onderzoekers gaan nog een stap verder: ze gaan na of er een verschil is in het morele besef tussen Tbs- patiënten en normale mensen. Is er eigenlijk wel een verschil? In samenwerking met Tbs-kliniek FPC de Rooyse Wissel wordt dit onderzocht. Om de gegevens van de Tbs-ers te kunnen vergelijken met een controlegroep, is het van belang dat zoveel mogelijk ‘normale’ mensen deze online test gaan doen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK