Man-vrouw onderscheid onder afstudeerders

Nieuws | de redactie
23 januari 2008 | Afstudeerders uit het hoger onderwijs gaan het liefst in Zuid-Holland werken. Ook Noord-Brabant is een geliefde provincie geworden als het gaat om wonen en werken. Veruit favoriet zijn voor hun loopbaan organisaties die een informele cultuur hebben. Opmerkelijk is wel dat tegelijk de studenten wel een groeiende voorkeur hebben gekregen voor bedrijven met een wat meer formele dresscode.


De meest populaire branches waren in 2007 de zogenaamde Fast Moving Consumer Goods (consumentenartikelen), strategische adviesbureaus en advocatenkantoren. Een carrière in de ICT Consultancy wordt volgens deze studenten flink aantrekkelijker. ICT Consultancy stijgt in deze top 10 van de tiende naar de vijfde plaats. Werkgevers creëren steeds meer mobiele werkplekken. Veel organisaties kennen minder hiërarchische lagen en zijn platter georganiseerd. Dit sluit goed aan op de wens van hun potentiële hoogopgeleide werknemers.

Het verschil in cultuur en benadering tussen mannelijke en vrouwelijke afstudeerders is een interessant aspect van het onderzoek door Qompas. Veel meer mannelijke dan vrouwelijke afstudeerders houden van een competitieve werksfeer. Slechts 3% van de vrouwen beoordeelt “hard werken” als positief, terwijl 22% van de mannen dat doet. Wel vinden significant meer vrouwen dat zij bereid zijn om veel moeite doen om hun doelen te bereiken. Meer mannen dan vrouwen hebben een voorkeur voor langer dan 50 uur per week werken. Vrouwen houden meer van afwisseling in hun carrière en van een internationale loopbaan en stellen hogere eisen aan hun eigen werk.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK