Microsatellieten uit China en Delft

Nieuws | de redactie
7 januari 2008 | De TUD en de Chinese Tsinghua Universiteit gaan -uiterlijk in 2011- twee microsatellieten in een formatievlucht om de aarde brengen. Dit is nog nooit eerder gedaan. De satellieten moeten vaste en vloeibare deeltjes volgen, die in de atmosfeer zweven, en sneeuw- en ijshoogtes meten. De combinatie van hun metingen levert nieuwe inzichten in de invloed van luchtvervuiling op klimaatveranderingen.


Door satellieten in formatie – dat wil zeggen: op vaste afstand van elkaar – een baan om de aarde te laten draaien kunnen veel meer en betere waarnemingen worden gedaan dan met één satelliet. Twee satellieten in formatie genereren samen bijna drie keer zo veel data als 1 satelliet. Dus 1+1=3 en dat geldt niet alleen figuurlijk voor de samenwerking met de universiteit van Tsinghua maar ook letterlijk voor het verkrijgen van data. Het bijzondere aan dit programma is dat het vliegen in formatie voor het eerst met microsatellieten gebeurt. De inzet van microsatellieten vereist onder andere miniaturisatie van de elektronica. De faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) van de TU Delft beschikt over unieke kennis op dit gebied. Daarnaast heeft de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek ervaring in het ontwikkelen van nano- en microsatellieten.

De voorbereidingen van de missie staan in het teken van het verbeteren van het monitoren en voorspellen van klimaatveranderingen op wereldniveau. De samenwerking tussen Delft en China betekent een intensieve multidisciplinaire samenwerking waarbij kennis over de nieuwste technologieën wordt gebundeld en waarbij kennis, ook in de vorm van studenten, tussen de landen wordt uitgewisseld.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK