Nieuwe durf in lucht- en ruimtevaart nodig

Nieuws | de redactie
28 januari 2008 | De innovatie in de lucht- en ruimtevaart is de laatste decennia vertraagd. Zij moet weer gebaseerd zijn op optimisme en durf, stelt de nieuwe decaan Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek in Delft, prof. Jacco Hoekstra. Hij constateert dat in lucht- en ruimtevaart steeds kleinere technologische stappen worden gezet, die bovendien steeds langere ontwikkelingstijden vergen. Aan de basisvorm van het vliegtuig bijvoorbeeld is de laatste vijftig jaar niets wezenlijks veranderd. Hoekstra wijt dit onder meer aan een gebrek aan lef en out-of- the-box denken.

 “Testresultaten verzamelen is vaak waardevoller dan meningen verzamelen in een commissie.” Universiteiten kunnen een grotere rol spelen bij het zetten van grotere stappen in de innovatie.

Hoekstra pleit daarom voor een innovatieagenda, ook bij bedrijven en overhden, gebaseerd op optimisme en durf in plaats van op voorzichtigheid en angst. Daarin passen volgens hem vijf ambitieuze doelen voor de lucht- en ruimtevaart in de rest van deze eeuw:

1.          Een compleet nieuw en milieuvriendelijk vliegtuigconcept
2.           Een gezondere en comfortabelere manier van reizen door de lucht
3.         De ontwikkeling van persoonlijk luchttransport (zoals vliegende taxi’s en auto’s)
4.         Een intensivering van de zoektocht naar buitenaards leven
5.         Een begin maken met het koloniseren van de ruimte

Hoekstra erkent dat veel mensen denken dat deze doelen deze eeuw wellicht niet allemaal zullen worden gerealiseerd. Maar volgens hem zal de weg er naar toe veel nuttige resultaten opleveren en zal ook blijken dat er veel meer mogelijk is dan menigeen nu denkt. “De technologische verworvenheden van de 20e eeuw leken rond 1900 ook onbereikbare dromen.”

Lees hier het gesprek over de komende 50 jaar in de ruimtevaart, dat ScienceGuide voerde met Michel Brouwer van het NLR: “Zowel Europa als de VS en China hebben programma’s lopen. Europa mikt op 2030, de VS op 2037 en de Chinezen zijn er op gebrand om de wereld te laten zien wat ze kunnen.  Het wordt nog spannend wie het eerst op Mars voet aan wal zet. En laat ik de voorspelling maar aandurven: China is er het eerst!”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK