Ondernemend HO in China

Nieuws | de redactie
15 januari 2008 | Een grote delegatie uit het Nederlandse HO was in november in China voor een studiereis gewijd aan het thema ondernemerschap en hoger onderwijs. Henk Frencken en Pieterjan van Wijngaarden doen hiervan verslag op ScienceGuide. Ze horen waarom universiteiten in China niet aan commerciële activiteiten mogen doen, maar brengen ook een bezoek aan het enorme Xiamen Software Park, waar studenten een eigen bedrijf in games kunnen starten.In de conferentiezaal van Xiamen University is het een drukte van belang. Chinese studenten, docenten en professoren zijn in gesprek met Nederlandse onderzoekers, docenten en managers van hoger onderwijsinstellingen. In tweetallen wordt gesproken over de vraag wat op dit moment de belangrijkste vraag is met betrekking tot ondernemend hoger onderwijs. De uitwisseling vindt plaats in het kader van de studiereis naar China van een 25-koppige delegatie uit het Nederlandse hoger onderwijs rond het thema Entrepreneurial Higher Education. In de plenaire discussie na de uitwisseling in tweetallen blijkt nog onduidelijkheid te bestaan over het begrip ondernemend hoger onderwijs. Kunnen we ondernemend hoger onderwijs zien als ontwikkeling waarbij instellingen ondernemen met het product ‘hoger onderwijs’? Gaat het om het stimuleren van het oprichten van eigen ondernemingen van studenten? Of kunnen we ondernemend hoger onderwijs zien als het ondersteunen van de student in het ontwikkelen van een ondernemende houding of spirit? In onze acht dagen durende studiereis naar achtereenvolgens Shandong University in Jinan, Xiamen University in Xiamen en Yang-En University, bij Quanzhou, komen die drie perspectieven aan bod.

Henk Frencken en Pieterjan van Wijngaarden, Ondernemend hoger onderwijs in China


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK