Royale geste

Nieuws | de redactie
7 januari 2008 | Roelof de Wijkerslooth, voorzitter van de Radboud Universiteit, is sinds 1 januari meer dan CvB'er. Hij is nu een van de ongever 15 kamerheren voor de koningin.  Vroeger bewaakten deze de schatkist en hadden toegang tot de koninklijke slaapkamers. Een sleutel op hun galakostuum herinnert nog aan de intieme functie die zij eens hadden.

Kamerheren leggen hun oren en ogen voor de koningin te luisteren. De funcionaris vergezelt de majesteit tijdens bezoeken aan zijn regio en vertegenwoordigt haar bij gebeurtenissen zoals belangrijke begrafenissen in de regio en staatsbezoeken.

Echtparen in Gelderland die 75 jaar getrouwd zijn, kunnen De Wijkerslooth verwachten met een bloemetje namens haar, zo ziet Voxlog al voor zich. Kamerheren zijn altijd van het mannelijk geslacht en vaak van adel – al is dit laatste volgens de Rijksvoorlichtingsdienst geen eis.

«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK