Steun bij heroverweging studie

Nieuws | de redactie
28 januari 2008 | Wat moet een student doen, die merkt dat hij niet in de opleiding zit die hem past? Bij de Radboud Universiteit biedt men zo'n student een workshop 'heroverweging'.

José Huntjens, studiekeuze- en loopbaanadviseur, vindt interesse een belangrijke overweging. Die wordt dan ook behandeld in de workshop. ‘Er zijn drie standaardvragen die we de student willen laten stellen: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik? Iedereen geeft daar een persoonlijk antwoord op. Daarom willen we de workshop waarschijnlijk nog een stuk individueler gaan maken.’ De noodzaak om studenten te helpen bij hun keuze blijkt vrij hoog te zijn. ‘Dertig procent van de studenten breekt de studie voortijdig af. Vandaar dat we deze workshop iedere maand willen verzorgen’, legt Huntjens uit. ‘Veel mensen vragen zich af of ze wel op hun plek zijn. In dat geval kan onze workshop een heel waardevol resultaat hebben.’

Twijfel met betrekking tot de studie kan verschillende oorzaken hebben. Fay Lammen (19) is momenteel eerstejaars psychologie, maar speelt al sinds het begin met de gedachte om Engels of filosofie te gaan studeren. ‘Met mijn huidige studie wil ik graag mensen helpen. Eigenlijk is het me nu te theoretisch. Als ik bijvoorbeeld filosofie zou gaan studeren, zou ik dat geen probleem vinden; dan zou ik een andere insteek hebben.’

Voor informaticastudent Martijn Ras (18) geldt een heel andere situatie. ‘Ik kies definitief voor een andere studie. Een propedeuse zit er dit jaar niet meer in.’ Hoewel Martijn er nog steeds niet uit is welke studie hij gaat kiezen, heeft de workshop zijn ogen geopend. ‘Ik had nog niet eerder aan techniek gedacht en ook een overstap naar het HBO is nu pas een serieuze mogelijkheid geworden. Voor mij was het een logische stap om na het VWO een studie aan de universiteit te gaan volgen. Maar misschien past dat helemaal niet bij mijn interesse.’

[met dank aan Voxlog]


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK