VU grijpt in bij taalgebrek

Nieuws | de redactie
29 januari 2008 | Een op de zes studenten die zich inschrijft aan de VU heeft grote moeite om foutloos Nederlands te schrijven. Zo weet maar 45% van de studenten wat ‘schering en inslag’ betekent. En zulke problemen zitten niet alleen bij allochtone studenten. Rector Bouter is geschrokken van de uitkomst en kondigt maatregelen aan. ‘Wie onder de norm blijft, bieden we training aan. En dat is niet vrijblijvend.’

‘Nu al bieden wij remediërende cursussen aan voor studenten die schrijfproblemen hebben. Dat gaan we extra aanzetten. We stellen een norm vast waaraan de taalvaardigheid (en dus ook de schrijfvaardigheid) van studenten moet voldoen. Die norm gaan we toetsen en niet vrijblijvend toepassen.’

‘De alarmerende berichten over de slechte schrijfvaardigheid van studenten blijken dus gegrond,’ zegt het Taalcentrum-VU, dat de taaltoets afnam aan 1100 eerstejaars. Projectleider Eline van Straalen: ‘16% scoorde zeer onvoldoende op onze toets, maar nog eens 13% scoorde onvoldoende. En we hebben geen rariteiten getoetst of een Groot Nationaal Dictee afgenomen.’ Als voorbeeld noemt Van Straalen de meerkeuzevraag een meisje die/dat/wat: maar liefst 43% van de kandidaten meent dat het ‘een meisje die’ is en ook de werkwoordspelling gaat moeizaam.

De VU werkt aan een gedifferentieerd aanbod voor studenten met schrijfproblemen. Rector Bouter: ‘De VU groeit sterk. Onze universiteit heeft de reputatie dat wij onze studenten goed begeleiden. Dat gaan we ook doen op het gebied van taalvaardigheid.’ Hij wil ook gaan praten met het VO over de bevindingen. ‘Ik kan me voorstellen dat scholen willen weten wat zíj kunnen doen.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK