What’s in a name?

Nieuws | de redactie
14 januari 2008 | Het overnemen van de naam van de echtgenoot is onder vrouwen nog usance. Maar een vrouw die na haar huwelijk zo'n naam overneemt, lijkt afhankelijker, minder ambitieus en minder intelligent dan een vrouw die haar meisjesnaam behoudt. Aldus onderzoek van Tilburg Institute for Behavioral Economics.

15,4% van de vrouwen behoudt haar eigen naam, zo blijkt uit de analyse. Onder studenten kwam bovendien naar voren dat 83% van de vrouwen van plan is ofwel de naam van haar echtgenoot te gaan voeren, ofwel een dubbele naam. Ook 82% van de mannen ziet graag dat de vrouw zijn naam overnneemt.

Maar het overnemen van de naam van de man heeft waarschijnlijk wel gevolgen voor hoe de vrouw benaderd wordt. Vrouwen die de naam overnemen, worden namelijk beoordeeld als afhankelijker, minder ambitieus en minder intelligent dan vrouwen die hun meisjesnaam gebruiken of ongetrouwde vrouwen. Aan studenten werd gevraagd om zich in te beelden dat ze op een feestje voorgesteld werden aan het echtpaar Peter en Helga Bosboom (waarbij de vrouw de naam van de man gebruikt). Deze proefpersonen beoordeelden ‘Helga’ vervolgens op een schaal van 1 tot 7 als zorgzamer, afhankelijker, minder intelligent en emotioneler dan wanneer zij waren voorgesteld aan het echtpaar Peter Bosboom en Helga Kuipers.

In een vervolgexperiment bleek dat het gebruik van een dubbele achternaam (Bosboom-Kuipers) door een vrouw hetzelfde effect heeft als het gebruik van de naam van de man. Mannen en ongetrouwd samenwonende vrouwen werden in dit experiment beoordeeld als onafhankelijker, ambitieuzer en intelligenter dan vrouwen die hun meisjesnaam niet meer gebruiken.

Dat de keuze van de achternaam zelfs geld zou kunnen kosten, bleek uit een experiment waarin studenten sollicitanten moesten beoordelen die per e-mail reageerden op een vacature voor de functie ‘directeur Personeel en organisatie’. Studenten beoordeelden sollicitantes die hun meisjesnaam gebruiken als ambitieuzer, intelligenter en onafhankelijker. Bovendien schatten ze de kans dat zo’n sollicitante wordt aangenomen lager in, evenals het bijbehorende salaris. Het salarisverschil in vergelijking met vrouwen die hun meisjenaam gebruiken betreft maar liefst 861,21 euro per maand, zo berekenden de onderzoekers.

Studenten zijn nog geen personeelsfunctionarissen. Maar hun inschatting weerspiegelt wel de resultaten van sociologisch onderzoek: vrouwen die de naam van hun echtgenoot overnemen zijn over het algemeen ouder en lager opgeleid, hebben meer kinderen, werken minder uren en verdienen minder.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK