50 kilometer archief voor prof. Zürcher

Nieuws | de redactie
27 februari 2008 | De Turkije-kenner prof. Erik-Jan Zürcher wordt de nieuwe directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Hij bouwde daar in de voorbije decennia al aan een internationale collectie Turkse archieven en periodieken. Inmiddels is deze uitgebreid met Iraanse, Azerbajaanse en Egyptische collecties. Onder Zürchers leiding verzamelde een groep politiek actieve Turkse vakbondsbestuurders het materiaal voor het IISG.

Zürchers Turkey. A Modern History (Londen 1993) werd in zeven talen vertaald en wordt wereldwijd gebruikt door studenten. Hij verschijnt geregeld in de media en geeft adviezen aan de overheid. In 2006 was hij medeoprichter van het Nederlands Instituut voor Hoger Onderwijs in Ankara (NIHA) en in 2007 van het Turkije Instituut in Den Haag.

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis is een KNAW-instituut en werd in 1935 opgericht door N.W. Posthumus, de eerste hoogleraar economische geschiedenis in Nederland, een pleitbezorger van het belang van archief- en ander bronnenmateriaal voor onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Het beheert 50 km bibliotheek-, archief- en audiovisuele collecties op het gebied van sociale geschiedenis en stelt deze beschikbaar aan onderzoekers uit de hele wereld. Het IISG is een van de belangrijkste Nederlandse erfgoedinstellingen en speelt ook internationaal een vooraanstaande rol.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK