Bestuur is écht ‘old boys network’

Nieuws | de redactie
18 februari 2008 | Nederlandse vrouwen blijven rara avis in de top van ondernemingen. Onderzoekster Mijntje Lückerath-Rovers (EUR) laat dit zien in haar De Nederlandse Female Board Index. Van 928 toplieden bij de 122 ondernemingen is 48  (5,2%) een vrouw. "De index is confronterend en betekent meer dan het noemen van alleen gemiddelden. Nederland is op dit terrein een achtergebleven gebied," zegt zij. Philips staat bijvoorbeeld helemaal achteraan met nul vrouwen op een totaal van achttien bestuurders en commissarissen.

Mijntje Lückerath-Rovers, universitair docent Financiële Markten en Toezicht, zette 122 beursondernemingen met en zonder vrouwen in de RvB en/of RvC op een rijtje, gerangschikt naar het relatieve aandeel vrouwen in de gecombineerde RvB en RvC (per december 2007). Enkele van haar meest opmerkelijke bevindingen zijn dat van de 122 ondernemingen 34 – 27,9% – één of meerdere vrouwen hebben benoemd in de RvB en/of RvC. 88 ondernemingen (78,1%) geen enkele vrouw.

De gemiddelde leeftijd van de zeven vrouwelijke bestuurders en 41 vrouwelijke commissarissen is respectievelijk 48 en 56 jaar, ongeveer drie en zes jaar jonger dan de gemiddelde leeftijd van hun mannelijke collega’s. Van de 48 vrouwelijke bestuurders en commissarissen komt meer dan de helft – 27, dus 56,2% – uit het buitenland, bij de mannen is dit 26,9%.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK