Boerkaverbod nog niet op hbo-agenda

Nieuws | de redactie
13 februari 2008 | De hogescholen weten nog niet hoe zij zich zullen opstellen tegenover de voorstellen van het kabinet rond de boerka in de publieke ruimte en het verbod op het dragen daarvan in specifieke situaties. Er is op dit punt geen gezamenlijke lijn, zo meldt de HBO-raad aan ScienceGuide . Ook staat nog niet op de agenda van de hogescholenkoepel of er in de nieuwe situatie tot een gezamenlijke opstelling en gedragslijn gekomen zou moeten worden.

De eerdere discussies aan onder meer de hogeschool van Amsterdam rond islamitische studenten en hun geloofsbeleving leidden wel tot indringende gesprekken binnen veel hogescholen. Daarbij kwamen elementen als de gedragslijn ten aanzien van stiltecentra en gebedsruimten vaak aan de orde, naast de vraag of men bij de kleding van studenten meer zou willen accepteren dan het dragen van hoofddoekjes.

Lectoren van verschillende hogescholen hebben in dat verband het boek ‘Opleiden in de multiculturele samenleving’ gepubliceerd. Het belang van meer aandacht daarvoor in het hbo geven zij zelf als volgt aan: “De wereld om ons heen is groter geworden en de samenstelling van de Nederlandse bevolking diverser. Dat is duidelijk in het straatbeeld te zien, maar ook aan de populatie van de scholen. En dan vooral aan de studenten. Het docentenkorps is niet meegekleurd. Het verdient echter aanbeveling dat daar verandering in komt. Docenten zullen moeten weten wat hun studenten beweegt om ze vanuit hun eigen identiteit en cultuur te begeleiden naar een volwaardige plaats in de Nederlandse samenleving. Daarnaast is ook beroepspraktijk etnisch diverser geworden. Ook daar zullen hogescholen rekening mee moeten houden en hun onderwijs op moeten aanpassen.”

U leest meer over dit boek hier. Bestellen kunt u hier online.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK