Canada zoekt eigen Barack Obama

Nieuws | de redactie
25 februari 2008 | De strijd in de primaries is bij de democraten nog altijd in volle gang. Nederlandse kranten en opiniebladen staan vol over de voorverkiezingen in de Verenigde Staten. In Canada vraagt men zich ondertussen af waar hun Obama blijft.

Bijna geen enkel ander land is zo verstrengeld met de VS als Canada. De voorverkiezingen van de presidentskandidaten wordt hier op de voet gevolgd. Al enige maanden gaat de meederheid van de Canadesen er vanuit dat Barack Obama de voorverkiezingen gaat winnen. Met zijn roep voor verandering en jonge uitstraling weet Obama steeds meer mensen achter zich te scharen. De traditioneel linksere Canadesen zijn daarom vooral geinteresseerd in zijn ideeën. Alhoewel een mogelijke strijd met McCain voor Obama geen gemakkelijke zal worden, weet men ook hier.

Naast de uitspraken on en off the record van de kandidaten in de verkiezingsstrijd is in de Canadese media een scala aan andere informatie te vinden over de Amerikaanse presidentskandidaten. McCain’s mogelijke affaire met een lobbyist is na het laatste niews vanuit Belgrado het eerste wat wordt besproken. Ook Obama’s “plagiaat” en het ontslag van de campagneleider van Hilary Clinton gaan niet aan de Canadese pers voorbij. Opvallend in hun verslag is het belang dat, evenals in de VS, gehecht wordt aan groepen van kiezers. Welke groepen zal Hilary aan zich binden? En hoe doet Obama het onder blanke vrouwen? Vragen die in Nederland slechts een enkele keer worden gesteld.

Amerikaanse politiek omvat ook het privéleven van politici. Deze regel gaat ook op in Canada, waar naast speculaties over de nieuwe president, ook het profiel van de aanstaande First Lady of misschien zelfs First Gentleman wordt doorgelicht. Op de website van Canada’s grootste nieuwsstation CBC-news zijn ondertussen vragen over het persoonlijke leven van kandidaten terug te kijken. De antwoorden zijn zeer stereotypisch, maar vermakelijk. Zo leren we dat Obama naast zijn familie het liefst een goed boek wil meenemen naar een onbewoond eiland en verteld McCain een ellelange anecdote over een oorlogsveteraan en baseball.

Nu de Canadese politiek onstabiel is met haar conservatieve minderheidsregering, kwakkelende liberale partij en te kleine democratische partij, is de roep om een inspirerende politiek leider groot. Met argusogen kijkt men hier daarom soms naar de inspirerende en eloquente presidentscandidaten in de VS. Zeker Obama wordt als een voorbeeld gezien voor de liberale partij, die na een financieel schandaal moeite heeft de draad weer op te pakken.

Geert Buijs


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK