Celbiologie in nanoverpakking

Nieuws | de redactie
1 februari 2008 | Bionanoscience wordt naar verwachting een van de wetenschappelijke sleutelgebieden van de 21e eeuw. De TU Delft investeert het komende decennium een bedrag van 10 miljoen euro uit strategische middelen in een nieuwe afdeling hiervoor. Op dit snijvlak tussen biologie en nanotechnologie is wetenschappelijk gezien nog veel onontgonnen terrein.

De nieuwe afdeling wordt onderdeel van het Kavli Institute of Nanoscience van de universiteit. Ook de Kavli Foundation heeft afgelopen week besloten het initiatief financieel te willen steunen met 5 miljoen dollar. Bionanowetenschap is wetenschap op de grens van ‘bio’ en ‘nano’, die de moleculaire bouwstenen van de levende cel onderzoekt en gebruikt. Met de gereedschapskist van de nanotechnologie kunnen biologische moleculen nauwkeurig worden afgebeeld, bestudeerd en gecontroleerd. Dit leidt tot nieuwe inzichten in de fundamentele werking van de levende cel.

Daarnaast kunnen ook in toenemende mate elementen van de cel worden gebruikt, kunnen zelfs – in een nieuw veld genaamd synthetische biologie – genetische regelsystemen, kunstmatige biomoleculen en nanodeeltjes worden ontwikkeld en toegepast in de cel. Deze manier waarop biologische bouwstenen in elkaar gezet kunnen worden is veelbelovend voor toepassingen in bijvoorbeeld de industriële biotechnologie en de medische wetenschappen.

De nieuwe afdeling Bionanoscience van de faculteit Technische Natuurwetenschappen zal het spectrum afdekken van nanoscience tot celbiologie tot synthetische biologie, en vormt daarmee een natuurlijke en strategisch belangrijke aanvulling op de activiteiten in de bestaande afdelingen Nanoscience en Biotechnologie.

Investeren in biologisch georiënteerd fundamenteel onderzoek en potentiële toepassingen daarvan is van groot strategisch belang voor de TU Delft. Het onderzoeksgebied is nieuw en zeer veelbelovend, en het onderzoek op het gebied van individuele cellen speelt zich af aan het front van wetenschap en technologie.

De celbiologie krijgt steeds meer een “engineering” karakter: de traditionele benadering van de bioloog verandert in snel tempo in de richting van die van de ingenieur. Voor de TU Delft betekent het toevoegen van bionanoscience aan haar onderzoeksportfolio daarom een strategische versterking van de internationale positionering en van het profiel van de universiteit.

De nieuwe afdeling zal nauw samenwerken met de afdelingen Nanoscience en Biotechnologie, en wil uitgroeien naar een volume vergelijkbaar met de reeds bestaande afdelingen binnen de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Voor de komende jaren zal daarom een intensieve werving starten van circa 15 topwetenschappers.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK