Delft beloont ontwikkeling kwantumcomputer

Nieuws | de redactie
19 februari 2008 | De TU Delft heeft Leo Kouwenhoven benoemd tot Universiteitshoogleraar. Op dit moment ontwikkelt Kouwenhoven ‘qubits’: de rekeneenheid van een toekomstige kwantumcomputer. Zijn groep kon als eerste de spintoestand van een enkel elektron uitlezen. In 2006 wisten zij deze eigenschap te manipuleren. Dit is een stap op weg naar de kwantumcomputer.

Prof.dr.ir. Leo Kouwenhoven is hoogleraar Quantum Transport en verbonden aan het Kavli Institute of Nanoscience bij de TU Delft. Hij is een wereldleider op het gebied van elektronische eigenschappen van nanostructuren. Kouwenhoven is een zeer productief wetenschapper, met onder meer 17 publicaties in Science en Nature. Met Hans Mooij en Cees Dekker zijn daarmee nu drie Universiteitshoogleraren aan de TU Delft verbonden.

De Delftse natuurkundige is verantwoordelijk voor een aantal grote doorbraken in zijn vakgebied. Als aanjager heeft hij zijn stempel gedrukt op het onderzoek aan zogeheten quantum dots, ofwel kwantumstippen. Dit zijn heel kleine structuren in halfgeleidermateriaal, die door hun kleine afmetingen bijzondere kwantumeigenschappen vertonen. Met zijn Japanse collega Tarucha ontdekte hij dat cirkelvormige quantum dots een elektronische structuur hebben die lijkt op de elektronenschillen in atomen. Hun ‘periodiek systeem der tweedimensionale elementen’ kreeg grote bekendheid en de structuren kregen mede hierdoor de naam ‘kunstmatige atomen’. Op dit moment gebruikt Kouwenhoven de spin van elektronen in quantum dots als ‘qubits’: de rekeneenheid van een (mogelijke toekomstige) kwantumcomputer. Zijn groep kon als eerste de spintoestand van een enkel elektron uitlezen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK