Haalt WO 15 % vrouwelijke profs?

Nieuws | de redactie
25 februari 2008 | Nederland behoort tot de hekkensluiters in Europa als het gaat om vrouwelijke hoogleraren: minder dan een van de tien hoogleraren is een vrouw (9,4 procent). In heel Europa ligt het op 15 procent. Op het congres Women in Science in Nijmegen hopen Nederlandse wetenschapsters van Europese collega’s te leren hoe het beter kan en wat ons HO moet vermijden. Wat zijn de voornaamste verklaringen voor de die aaanhoudende positie achterin het peloton van vrouwen in wetenschappelijke posities?

De Werkgroep vrouwelijke hoogleraren van de Radboud Universiteit organiseert het congres voorafgaand aan Internationale Vrouwendag, samen met het International Research Universities Network (IRUN). IRUN is het netwerk waarin de RU samenwerkt met acht Europese universiteiten. Acht vrouwelijke hoogleraren verbonden aan deze universiteiten geven een presentatie over hun onderzoek. Zo spreekt Fiona Wilson van de University of Glasgow over romantiek in organisaties en relaties op de werkvloer, Francesca Bettio van de University of Siena geeft uitleg over onderzoek naar rechten van vrouwen die seksueel geëxploiteerd worden, Alessandra Reniri, ook afkomstig uit Siena, belicht een onevenwichtige praktijk in de biomedische wetenschappen en Willy Janssen van de Radboud Universiteit geeft inzicht in haar onderzoek naar Mariapelgrimage. Andere bijdragen gaan over semantiek en taalontwikkeling.

Pas de laatste vijf jaar worden in Nederland meer vrouwelijke hoogleraren benoemd. De Europese Unie streeft naar 25 procent vrouwelijke hoogleraren in 2010, maar ons land bracht dit percentage terug naar 15 als nationale target. Prof. Yvonne Benschop gaat met de vrouwelijke hoogleraren in debat over de positie van vrouwen op de IRUN- universiteiten. Welke emancipatoire maatregelen zijn er genomen en wat kan Nederland leren van de praktijk in andere Europese landen?

Prof. Toine Lagro, voorzitter van de Nijmeegse werkgroep vrouwelijke hoogleraren: ’Bij ‘wetenschap’ denken de meeste mensen aan mannen. Dat is niet vreemd, want Nederlandse universiteiten worden ook in hoofdzaak door mannen bestuurd. Het is daarom voor een goede beeldvorming belangrijk dat uitstekende vrouwelijke wetenschappers hun onderzoek aan een breed academisch publiek presenteren. Bovendien hopen we dat we met de andere IRUN-vertegenwoordigers mooie emancipatoire maatregelen kunnen opstellen en uitvoeren. Samen staan we sterk.’

De Radboud Universiteit behoort met de universiteiten van Leiden en Utrecht tot de top drie van Nederlandse universiteiten met het hoogste percentage vrouwelijke hoogleraren, 14 procent. [1] Extra maatregelen blijven echter nodig om het streefcijfer van het ministerie, 15 procent vrouwelijke hoogleraren in 2010, te kunnen halen. De Radboud Universiteit heeft een aantal instrumenten om doorstroomkansen van vrouwelijke wetenschappers te vergroten: stimuleringspremies voor postdoc’s, docenten en onderzoeksters, Frye- stipendia om onderzoekservaring op te doen in het buitenland. Daarnaast worden landelijke beurzen zoals het Aspasia-programma van NWO zoveel mogelijk benut.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK