Harry Koopman vertrekt bij Avans

Nieuws | de redactie
22 februari 2008 | De generatie krachtige HBO-bestuurders van het eerste uur is duidelijk op weg naar de uitgang. Na Elbers en Verbraak zou nu ook Avans-chef Harry Koopman vertrekken. Dat dit daags na de opening van zijn juridische faculteit door minister Hirsch Ballin gebeurt, kan geen toeval zijn. Een echte bestuurder kondigt zijn vertrek aan op zijn finest hour.

Avans is in de tijd dat Koopman voorzat uitgegroeid van een verzameling kleine regiohogescholen in West-Brabant tot een van de grotere instellingen in het hoger onderwijs. Bovendien wist Avans zich in visitaties en bij studentenbeoordelingen te profileren als een van de kwalitatief goede onder de grote hogescholen.

Meest opmerkelijke nieuwsfeit dat Koopman als voorzitter meemaakte, was een spamactie van extreemrechtse ‘fortynistische jongeren’ tegen zijn mailbox, nadat hij in 2004 de studentes met een hoofddoekje in zijn hogeschool een hart onder de riem had gestoken. ‘We leven in een land met een Joods-Christelijk-Humanistische grondslag. Daarbinnen past geen hoofddoek,’ zo werd Koopman in een vloed van mails voorgehouden. Michiel Smit van Nieuw Rechts deed zelfs de oproep: ‘Ik stel voor dat Jong Rechts volgende week een actie organiseert! Maandag of dinsdagmiddag voor de deur bij die hogeschool!’ Ook werden de aloude ‘lijntjes naar Pim’ in stelling gebracht tegen Koopman.”Hij droeg ons op om de barricaden op te gaan om onze Westerse identiteit uit te dragen en te verdedigen, daarnaast schreef wijlen PIM FORTUYN een boek die de titel draagt: ‘Tegen de islamisering van de Nederlandse cultuur’. We kunnen dan ook met een gerust hart aannemen dat hij (PIM) daarboven tevreden zijn volgelingen toelacht en knipoogt!!” Van de demonstratie van die volgelingen is overigens verder weinig meer vernomen.

Als actief VVD’er gaf Koopman op ScienceGuide een genuanceerde analyse van het HO-beleid van zijn partijgenoten in de voorbije jaren. “Ik ben echt teleurgesteld in wat de VVD klaarspeelde in deze jaren. Het Hoop 2000 van Loek Hermans bood ruimte, gaf de indruk dat het die kant op zou gaan, zoals dat voorheen niet kon. Dat sprak mij bijzonder aan, het werd aan instellingen zelf ook overgelaten op welke manier zij zouden willen samenwerken tussen hbo en wo, waarbij intensievere vormen ook duidelijker pluspunten met zich mee zouden brengen. De liberalen hadden het kortom kúnnen klaarspelen.

En daarom ben ik juist bitter teleurgesteld dat het wenkend perspectief voor het hoger onderwijs en de kennissector er uiteindelijk niet gekomen is. Loek Hermans, noch Nijs of Rutte hebben dit waar weten maken. Rutte heeft in dit opzicht weinig verkeerd gedaan, maar dat komt ook omdat hij zo weinig gedaan heeft.”

Dat wilde voor Koopman niet zeggen, dat Rutte niet gekwalificeerd of geschikt zou zijn voor het leiderschap van zijn partij. “Hij kán het wel, daar ben ik van overtuigd. Hij heeft laten zien, dat hij zo’n goed punt als ‘meer Begeisterung’ ook weet vol te houden en in te vullen, bijvoorbeeld.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK