Hirsch Ballin: Togaberoep voor hbo-jurist

Nieuws | de redactie
22 februari 2008 | Wie na de opleiding hbo-recht ook een master recht doet, moet in aanmerking kunnen komen voor een civiel effect. Minister Hirsch Ballin wil dat het "hek tussen hbo en universiteit gesloopt" wordt, en nodigt het veld uit hiervoor met een goed voorstel te komen. Hirsch Ballin meldde ScienceGuide dat hij hierover al met OCW in gesprek is. Nu nog staan togaberoepen als rechter en advocaat alleen open voor studenten met een universitaire opleiding rechten en wie na een hbo-opleiding rechten een wo-master doet, krijgt geen civiel effect.

Tijdens de opening van de Juridische Hogeschool Avans-Fontys in Tilburg riep prof. Anton van Kalmthout minister Hirsch Ballin op daar verandering in te brengen. De Tilburgse hoogleraar heeft aan de wieg gestaan van de Juridische Hogeschool en is zeer te spreken over de kwaliteit van de studenten die naar de universiteit doorstromen. “Het zijn vaak de beste paarden die bij de buren haver gaan eten”.

Daarom deed hij een beroep op minister Hirsch Ballin om het civiel effect ook open te stellen voor studenten hbo- recht die daarna een master rechten aan de universiteit doen. Ernst Hirsch Ballin antwoordde zijn Tilburgse oud-collega hier wel voor te voelen. “Als het werkveld van hbo- en universitaire opleidingen met een gezamenlijk voorstel komt op dit punt, dan maakt dat het opstellen van een algemene maatregel van bestuur een stuk gemakkelijker”, aldus de minister van Justitie.

En marge zei minister Hirsch Ballin tegen ScienceGuide dat hij hierover al met OCW in gesprek is. “De hbo-opleiding is een volwaardige opleiding. Het gaat ook om geaccrediteerde opleidingen: deze hogeschool is zelfs met vlag en wimpel geaccrediteerd. Omdat het gaat om volwaardige opleidingen, moet daar ook erkenning voor komen”.

Wat hem betreft hoeft het ook niet lang te duren voordat een AMvB hierover afgekondigd kan worden. “Ik denk niet dat het een kwestie is van maanden. Maar de Raad van State moet hier ook nog over geraadpleegd worden, dus ik kan geen concrete datum noemen”.

Anton van Kalmthout gaat ondertussen werken aan een voorstel over de toelating tot het civiele effect. Het komt er waarschijnlijk op neer dat de student die daarvoor in aanmerking wil komen, ieder jaar van de hbo-opleiding recht een paar extra vakken zal moeten doen, bijvoorbeeld op het gebied van staats- en bestuursrecht. Overigens komt er voor de hbo-opleiding recht zelf geen civiel effect. Van Kalmthout verwacht wel dat er voor hbo-juristen nieuwe beroepsvarianten ontwikkeld worden. Hij denkt daarbij aan legal practitioner, naar aanleiding van de nurse practitioners in de medische wereld.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK